Kauza Národní knihovna nekončí. Motejl šetří Pecinu

Tomáš Fránek
24. 10. 2008 13:26
Ochránce prověřuje postup antimonopolního úřadu
Architekt Jan Kaplický dnes obhajoval ve Velkém sále Senátu svůj vítězný návrh Národní knihovny.
Architekt Jan Kaplický dnes obhajoval ve Velkém sále Senátu svůj vítězný návrh Národní knihovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Kancelář veřejného ochránce práv Otakara Motejla se zapojila do šetření okolností, které provázely soutěž na výstavbu nové budovy Národní knihovny v Praze.

Ombudsman tak zahájil šetření vůči Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který rozhodne o regulérnosti soutěže, z nichž jako vítěz vyšel světoznámý architekt Jan Kaplický.

Antimonopolní úřad soutěž nezrušil s tím, že knihovna mohla uplatnit výjimku ze soutěže. Poté, co do Brna přišlo stanovisko Evropské komise, ÚOHS svůj názor změnil a doporučil, že by se soutěž měla zrušit.

"Předmětem zkoumání bude skutečný rozsah dosavadního posuzování věci ze strany úřadu, rozsah kompetencí úřadu v dané věci, jakož i celkový postup úřadu z pohledu dodržování principů dobré správy," vysvětlil Motejl ve svém pravidelné zprávě poslancům.

Stanovisko ÚOHS dosud není k dispozici, teprve se zpracovává.

Podle Motejlova úřadu ale vše nasvědčuje tomu, že bez ohledu na použitý právní režim (soutěž za podmínek Zákona o zadávání veřejných zakázek versus postup dle pravidel Mezinárodních unie architektů) představovalo umístění archivních sbírek v podzemních podlažích porušení původních soutěžních podmínek, jehož důsledkem mělo být vyloučení Kaplického návrhu.

Soutěž na stavbu knihovny šetří i policie.

Výstavba nové Národní knihovny je nyní na mrtvém bodě. A není jasné, zda se vůbec knihovna podle návrhu Jana Kaplického stavět začne.

 

Právě se děje

Další zprávy