Kaufland platí pokutu za polská vajíčka, rozhodl soud

Tomáš Fránek
10. 2. 2010 13:24
Řetězec chtěl, aby mu úřady pokutu za prodej špinavých vajíček odpustily
Pozemky v záplavové zóně patřily Vladimíru Rajfovi a jeho stavební firmě Rakord
Pozemky v záplavové zóně patřily Vladimíru Rajfovi a jeho stavební firmě Rakord | Foto: Hnutí Duha

Brno -  Obchodní řetězec Kaufland musí zaplatit 190 tisíc korun pokuty za to, že prodával špinavá a naprasklá vajíčka z Polska.

Řetězec tak neuspěl se svými námitkami proti udělení pokuty u soudu, sankci definitivně potvrdil Nejvyšší správní soud.

Pokutu Kauflandu udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce za to, že v prodejně ve Strakonicích našla stovky špinavých a prasklých vajec z Polska.

Koupili jsme skener

Kaufland se ale bránil a chtěl, aby mu byla pokuta odpuštěna.  Firma hned po kontrole stáhla nevyhovující vejce z prodeje, přerušila odběr od polského dodavatele, zavedla nové kontroly jakosti a instalovala skener, který rozeznává mikroskopické praskliny na vejcích. „Provedli jsme veškerá opatření k nápravě protiprávního stavu a byly tak splněny podmínky k odpuštění pokuty," uvedli zástupci firmy ve stížnosti.

 Nejvyšší správní soud ale upozornil na to, že uložená pokuta je relativně nízká. Inspektoři tak mohou za podobné prohřešky vyměřit až milion korun.  A úřady podle něho rozhodly o pokutě správně.

A právě ve výši pokuty bylo zohledněno to, že řetězec vajíčka rychle stáhl z prodeje. "Jako k polehčující okolnosti bylo přihlédnuto k tomu, že nebyly prokázány škodlivé následky a úmyslné jednání a že účastník řízení provedl nápravná opatření u dodavatele," uvedla v usnesení soudu předsedkyně senátu Dagmar Nygrínová.

Problematická vajíčka

Inspekce kontrolovala prodej vajec v Kauflandu několikrát. Před třemi roky tak zakázala prodej 70 200 vajec dovezených do České republiky z Polska. Vejce, která ležela na pultech prodejny Kaufland v Praze 4, neodpovídala jakostním předpisům Evropské unie.

Kaufland má v Česku 90 hypermarketů, v hospodářském roce 2009 končícím loni v únoru firma zdvojnásobila zisk z 1,078 miliardy korun v roce předchozím na 2,025 miliardy korun. Kaufland tak potvrdil pozici jednoho z nejziskovějších maloobchodních řetězců v České republice.

 

 

Právě se děje

Další zprávy