Kaufland nemusí platit pokutu za zneužití tržní síly

ČTK ČTK
18. 1. 2013 10:02
Úřad se při projednávání případu vrací na samý začátek kauzy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Brno - Měl to být první exemplární příklad uplatnění zákona o zneužití tržní síly. Původně za to Úřad pro hospodářskou soutěž uložil řetězci Kaufland pokutu 13,628 milionu korun.

Nyní ale zřejmě bude všechno jinak. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj totiž zmíněnou pokutu zrušil  a případem se budou ještě zabývat Rafajovi podřízení.

O vývoji informoval mluvčí úřadu Martin Švanda s tím, že Rafaj o tom rozhodl už loni.

"V současné době se zpracovává nové prvostupňové rozhodnutí," upřesnil Švanda. Kaufland byl dosud první firmou, kterou ÚOHS za porušení zákona o významné tržní síle sankcionoval. Pokutu teoreticky úřad firmě může uložit znovu, může ale také řízení úplně zastavit.

ÚOHS dosud tvrdil, že firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů. ÚOHS řešil i poplatky za postoupení pohledávek a uplatňování skonta. Podle úřadu více než 95 procent firem, které Kauflandu dodávaly zemědělské a potravinářské produkty, mělo povinnost v případě postoupení pohledávky vůči Kauflandu třetím osobám hradit poplatek ve výši čtyř procent z hodnoty postoupené pohledávky.

Úřad vyšetřuje i Tesco a další

"Řetězec Kaufland současně sjednával ustanovení o dodatečném skontu, na jehož základě požadoval v případě dřívějšího zaplacení faktury slevu, a to ve výši 0,5 procenta za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena," uvedl dříve místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Při této kombinaci podmínek podle něj dodavatelé, kteří chtěli dostat své peníze před splatností faktur, byli nuceni volit, z důvodů zatížení poplatkem za postoupení pohledávky, ekonomicky méně výhodnou variantu skonta. Skonta i poplatky za převod pohledávek obchodní řetězec od svých dodavatelů podle ÚOHS skutečně inkasoval.

V případě poplatku za postoupení pohledávky a skonta šlo podle ÚOHS o soustavné uplatňování praktiky, která podřizovala dodavatele povinnostem, jež vytvářejí nerovnováhu mezi smluvními stranami. Tím byl porušen zákaz zneužití významné tržní síly.

Kromě Kauflandu ÚOHS vyšetřuje i další řetězce, například Ahold a Tesco. Zatím žádné rozhodnutí ÚOHS na svém webu nezveřejnil. Na webu není ani Rafajův loňský pravomocný verdikt týkající se Kauflandu.

Proti tvrzení, že je antimonopolním úřadem stále vyšetřována, se ohradia společnost Ahold. "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné době nevede proti nám žádné řízení. V létě loňského roku jsme na základě žádosti úřadu o součinnost poskytli požadované informace, čímž byly veškeré požadavky ukončeny. Nyní nejsme v žádném dalším jednání a nebyli jsme vyžádání k žádným doplňujícím informacím," uvedla Judita Urbánková, ředitelka komunikace společnosti Ahold.

 

Právě se děje

Další zprávy