Kaufland děkuje politikům. Výbušniny v regálech nevadí

Tomáš Fránek
22. 4. 2010 7:31
Obchodní řetězec se ubránil pokutě, kterou dostal od České obchodní inspekce za pyrotechniku v obchodech
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Je tu další a hodně konkrétní důkaz o tom, že politici v Česku přijímají chaoticky a špatně zákony ovlivňující život lidí v zemi.

Právě díky tomuto chaosu se obchodní řetězec Kaufland vyhne pokutě za to, že ve svých prodejných na severu Čech nabízel mnohem víc zábavných výbušnin, než je kvůli jejich nebezpečnosti povolené.

V obchodech v Ústí nad Labem a Litoměřicích měl Kaufland uskladněno tolik petard a raket, že jejich množství převyšovalo normu o skoro 620 kilogramů.

Velké riziko v obchodech

Za to Česká obchodní inspekce udělila řetězci pokutu 300 tisíc korun. Inspektoři byli přísní, protože Kaufland podle nich porušil pravidla při prodeji pyrotechniky opakovaně. Pokutu už dostal v předchozích letech.

"Riziko, kterému byly v daném případě vystaveni spotřebitelé a zaměstnanci (například v případě požáru v provozovně), bylo značné. Kaufland je tomuto riziku vystavuje opakovaně," konstatovala inspekce. A dala pokutu, jenže té Kaufland unikne.

Kaufland totiž inspekci zažaloval. Nejprve u Městského soudu v Praze, kde neuspěl. Jenže pak Nejvyšší správní soud zjistil, že hlavní námitka firmy platí: řetězec dostal trest podle vyhlášky, která se odvolává na dnes už neplatný zákon.

Ze zákona o hornické činnosti při jednání poslanců před dvěma roky vypadl odkaz právě na vyhlášku, která určuje podmínky skladování a prodeje pyrotechniky.

"Od 30.1. 2008 neexistuje v zákoně o hornické činnosti žádné zmocnění týkající se pyrotechnických výrobků," uvedl senát soudu vedený soudkyní Dagmar Nygrínovou.

Političtí chaotici řádí

Podle soudců je to patrně důsledek chaotického a vadného způsobu přijímání zákonů v parlamentu, na který soudci už upozornili v případě sporu o placení sociálního pojištění.

V případě společnosti Ježek software soudci politiky za přijímání zákonů ostře kritizovali, ale rozhodli, že stát na pojistné nárok i přes chybu v zákoně. U Kauflandu je ale podle nich chyba taková, že musí stížnosti řetězce vyhovět.

"Zákonodárce zcela jasně z režimu zákona o hornické činnosti vyjmul úpravu (zákonné zmocnění) týkající se pyrotechnických výrobků, čímž znemožnil aplikaci vyhlášky upravující nakládání s pyrotechnikou," rozhodli soudci.

Rozhodnutí o udělení pokuty je proto podle Nejvyššího správního soudu nezákonné. Městský soud musí celý případ rozhodnout znovu. "Musí vycházet zejména z toho, že vyhláška o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi, je neaplikovatelným (neúčinným) právním předpisem," uvedli soudci.

Kaufland patří mezi řetězci v Česku k firmám, které se na soud obracejí často. Úřady jsou ale zpravidla úspěšnější než v případě pyrotechniky. Nejvyšší správní soud tak nedávno potvrdil obchodnímu řetězci pokutu 200 000 korun za znehodnocené kuřecí masné výrobky v prodejně v Hradci Králové.

Kaufland musí podle verdiktu soudu zaplatit 190 tisíc korun pokuty za to, že prodával špinavá a naprasklá vajíčka z Polska.

 

Právě se děje

Další zprávy