Kaufland dál prodává falšované kakao, zjistila kontrola

Petr Kučera Petr Kučera
30. 5. 2012 12:45
Spolupráci s výrobcem ukončil řetězec teprve po opakovaných nedostatcích
Falšované kakao z Polska, prodávané v Kauflandu
Falšované kakao z Polska, prodávané v Kauflandu | Foto: SZPI

Praha - Obchodní řetězec Kaufland opět prodával falšované kakao z Polska. Upozornila na to Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"Údajně stoprocentní kakaový prášek obsahuje maximálně 80 procent kakaa," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Falšování zjistil rozbor výrobku Kakao Grande se sníženým obsahem tuku od blíže neupřesněného polského výrobce.

Z podobného důvodu zakázala inspekce již v dubnu Kauflandu prodávat instantní kakaový nápoj Grande Cocoa od stejného výrobce. Tehdy přitom šlo o opakovaný nedostatek, falšování totiž zjistila už kontrola na konci roku 2011.

Na konci loňského roku nastavil výrobce kakaový prášek levnější sacharózou a Kaufland musel výrobek stáhnout z obchodní sítě. V dubnu pak inspekce zjistila nastavení kakaa drcenými kakaovými slupkami, což je obtížněji zjistitelný způsob falšování. V tomto případě prodejce musel stáhnout dvě šarže nápoje.

Záměrně nastavený systém

"Kaufland přesto s výrobcem nepřerušil spolupráci, ten pokračoval v praxi falšování a inspekce opět zjistila nastavení kakaa přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek," říká Kopřiva.

"Konzistentní - asi dvacetiprocentní - hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém," dodává.

Falšované kakao nyní inspekce zajistila v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních, odkud bylo staženo 136 kusů, celkový počet kusů stažených ze všech poboček prodejce stále zjišťuje.

Konec spolupráce

"Kvalita nabízeného zboží je pro nás prioritou. Máme vlastní oddělení, které se nezabývá ničím jiným než ověřováním kvality a bezpečností potravin. Proces ověřování v akreditovaných laboratořích je prakticky permanentní," ujišťoval po předchozí dubnové kontrole mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Společnost sice tehdy stáhla výrobek Grande Cocoa ze sortimentu, jiný produkt téhož výrobce ale prodávala dál až do května.

"Zákazníci tento výrobek v našich regálech již nenajdou. Nebyla stažena pouze určitá šarže, ale celý výrobek. S tímto dodavatelem už nespolupracujeme," říká nyní mluvčí Kauflandu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakupujte kvalitní potraviny.

 

Právě se děje

Další zprávy