Kauce pro obchodníky s benzinem v novele asi zůstane

ČTK ČTK
7. 5. 2013 15:16
Novel zákona má zamezit daňovým únikům při obchodu s pohonnými hmotami
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sporná dvacetimilionová kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami s největší pravděpodobností zůstane v novele zákona, která má zamezit daňovým únikům. Novinářům to sdělil předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD).

Jak Urban vysvětlil, námitka Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého by mohla narušit soutěž na trhu, není relevantní. 

Sněmovna by měla předlohu schvalovat na schůzi, která začíná v úterý odpoledne.

Společenství čerpacích stanic ČR, které sdružuje malé distributory paliv, výši kauce opět kritizovalo. "Jedná se o velmi rozporuplné opatření. Nevíme, jestli vůbec a v jakém časovém horizontu pomůže trh očistit od podvodů. Ale víme, že vstupem zákona v platnost z trhu nevratně zmizí stovky poctivých firem," uvedlo společenství v tiskovém prohlášení.

Dvacetimilionová kauce by podle něj byla nejvyšší v celé Evropě.

Nové podmínky pohonné hmoty nezdraží

Jeden ze spoluautorů novely Jan Kubata (ODS) ale odmítl připomínky, podle nichž by mohla být kauce pro některé obchodníky likvidační. "Je to nastavení rovných podmínek pro každého," zdůraznil. Poslanci se také nedomnívají, že by nové podmínky pro obchodníky s pohonnými hmotami zdražily benzin a naftu u čerpacích stanic.

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek zpochybnil argument, že "kdo si nakradl, snadno kauci zaplatí". Uvedl, že řetězce, přes které se podvody odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem, a daňoví podvodníci by za každou z nich museli složit dvacetimilionovou kauci.

"To už nejsou tak malé peníze, o kterých by finanční správa a potažmo hlavně finančně analytický útvar ministerstva financí nevěděl, odkud tečou, kde se vzaly, a mohli jsme učinit i preventivní kroky, aby tyto peníze neutekly," upozornil Knížek.

"My se dále chceme zabývat spojením prokazování odbornosti, a to při zápisu do rejstříku distributorů tak i do živnostenského rejstříku," řekl Kubata. Toto opatření by chtěl vložit do připravované velké novely zákona o pohonných hmotách. To podle něj znemožní organizovanému zločinu jeho činnost, protože na trhu nesežene dostatečné množství lidí s požadovanou kvalifikací.

Kauce má eliminovat podvodníky

Předloha má zamezit daňovým únikům při obchodu s pohonnými hmotami, které podle státních úřadů dosahují pěti až osmi miliard korun ročně. Kauce ve výši 20 milionů korun má omezit vznik a zneužívání účelově založených firem, které se podílejí na daňových podvodech.

Distribuce pohonných hmot bude podle předlohy koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický. Celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit. Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce.

 

Právě se děje

Další zprávy