Kati znovu na scéně. Čtyřem velkým bankám padl rating

Ekonomika Ekonomika
3. 7. 2013 8:57
S konstatuje, že banky považuje v Evropě za nejzranitelnější a nejvíce zasažené regulačními změnami
Pobočka Barclays Bank v Londýně
Pobočka Barclays Bank v Londýně | Foto: Reuters

Brusel, Praha - Mezinárodní agentura Standard & Poor's snížila ratingy čtyř velkých evropských bank: britské Barclays, švýcarským Credit Suisse a UBS a německé Deutsche Bank. Ratingovou agenturu k tomu vedla nejistota na finančních trzích a také přísnější regulace podnikání v investičním bankovnictví bankovních skupin, která sváže bankám nohy v cestě za případnými zisky.

S&P konstatuje ve své nové zprávě, že zmíněné banky považuje v Evropě za nejzranitelnější a nejvíce zasažené globálními regulačními změnami - jejich dlouhodobý výhled ale vidí jako stabilní.

Ratingové agentury čelily za svou roli během finanční krize 2008 i v dalších letech velké kritice především kvůli zpoždění, s nímž přicházely se svými „rozsudky smrti" nad finančními institucemi v Evropě.

Ministři financí EU se před týdnem dohodli na pravidlech pro řešení bankovních krizí. Jejich plán počítá s tím, že náklady spojené se záchranou banky by nově měli jako první nést akcionáři, držitelé dluhopisů a vkladatelé s aktivy přes pojištěný limit 100 000 eur v problémové bance.

"Domníváme se, že věřitelé těchto bank čelí zvýšeným úvěrovým rizikům kvůli přísnější regulaci odvětví," upozornila noční zpráva ratingové agentury.

Přísnost na banky i v USA

Americká centrální banka (Fed) v pondělí schválila přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti. Banky by podle nich měly držet větší objem kvalitnějšího kapitálu, aby dokázaly lépe ustát neočekávané ztráty. Opatření mají zabránit opakování finanční krize z let 2007 až 2009. Fed ale kromě toho slíbil navrhnout ještě přísnější regule pro největší americké finanční instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy