Karlovarský porcelán rozdává výpovědi 1100 zaměstnanců

Ekonomika Ekonomika
26. 1. 2009 10:35
Výroba je zajištěna do dubna
Ozdobené porcelánové tácy právě vyjely z poslední vypalovací pece. Zbývá je pečlivě zabalit a odeslat k zákazníkovi.
Ozdobené porcelánové tácy právě vyjely z poslední vypalovací pece. Zbývá je pečlivě zabalit a odeslat k zákazníkovi. | Foto: Ondřej Besperát

Nová role - Karlovarský porcelán tento týden propustí přibližně 1100 zaměstnanců. Pracovní poměr by jim měl skončit v závěru března, do této doby je zajištěna výroba. Tento krizový scénář by mohl zvrátit jen prodej největší tuzemské porcelánky, která je od 10. prosince v konkurzu. Uvedl to dnes insolvenční správce KP Tomáš Čermín.

Generální ředitel Karlovarského porcelánu Vlastimil Argman v neděli prohlásil, že rozdání výpovědí je zatím pouze preventivní opatření pro případ, že firmu nikdo nekoupí. Předběžný zájem projevilo několik kupců.

"S nadlidským úsilím se daří udržet porcelánku v provozu řady týdnů. Musíme stanovit nějaký termín, do něhož bychom se měli posunout dále. Tím je právě konec března," řekl Argman.

Oficiální nabídky mohou zájemci o odkoupení podniku podávat ještě do konce tohoto týdne. Ani pak ale není prodej vyloučen.

Předběžné nabídky potencionálních zájemců hodlá věřitelský výbor vyhodnotit počátkem února. "Potom bude mnohem jasnější, zda porcelánka i nadále bude vyrábět," uvedl Čermín.

Za jakou cenu by bylo možné porcelánku prodat, je podle Čermína v úrovni spekulací. "Toto rozpětí se může pohybovat mezi 200 miliony až jednou miliardou korun," dodal.

Karlovarský porcelán je největším českým výrobcem užitkového porcelánu.

 

Právě se děje

Další zprávy