Kampus v Brně se prodraží, kvůli ministerstvu školství

Tomáš Fránek
22. 10. 2007 14:26
Firmám došla trpělivost, od stavby odstoupily

Brno - Firmy, které vyhrály soutěže na výstavbu části univerzitního kampusu za více než miliardu a půl korun, ho nepostaví kvůli několikaměsíčnímu váhání ministerstva školství.

Výstavba kampusu se tak zdrží a prodraží o stovky milionů korun.

Původní plány byly opačné a vše nasvědčovalo tomu, že se na stavbě kampusu naopak výrazně ušetří.

Firmy už stavět nechtějí

Univerzita totiž ve výběrovém řízení svým postupem, kdy vypsala šest samostatných výběrových řízení tak, aby se do nich mohly přihlásit i menší firmy, ušetřila téměř šest set milionů korun.

Nyní ale vítězné firmy o zakázku ztratily zájem.

Důvodem je to, že ministerstvo školství od června nedalo souhlas k podpisu smluv s vítězi soutěže.

"Výběrové řízení ukončené v červnu letošního roku je po čtyřměsíčním odstupu od ukončení prvních zadávacích řízení zcela zmařeno a zdiskreditováno a univerzitě proto nezbývá než požádat o souhlas s vypsáním nové soutěže. Vyhlášení nové soutěže a zdržení se promítne i do posunu termínu ukončení dostavby kampusu," řekl kvestor Masarykovy univerzity Ladislav Janíček. 

Ministerstvo školství zatím nenašlo peníze na pokrytí čtyři sta milionů korun na kurzové ztráty na úvěru od Evropské investiční banky. Ztráty způsobil vývoj kurzu koruny vůči euru v posledních letech.

Dva roky staré upozornění

Na hrozící riziko v souvislosti s kurzovými ztrátami přitom upozorňovala univerzita ministerstvo financí už v roce 2005.

Samotná univerzita má program výstavby kampusu vedený v korunách, a proto riziku kurzových ztrát nemohla podniknout žádné opatření.

Vypsání nové soutěže bude znamenat to, že se nestihne termín dokončení kampusu plánovaný na rok 2008 (nyní se uvažuje o roce 2010) a práce se prodraží o stovky milionů korun.

"Přesnou výši ztráty bude možné určit až na základě výsledků nového výběrového řízení," dodal kvestor.

Podle zprávy ministerstva školství z minulého týdne se výstavba kampusu, která si měla vyžádat náklady pěti miliard korun, prodraží o 1,2 miliardy.

Zakázka z největších

Kromě zaplacení kurzových ztrát se na tom mají podílet vyšší ceny ve stavebnictví.

V případě dostavby kampusu jde o jednu z největších stavebních zakázek za poslední dobu v Česku.

Takzvaná žlutá a zelená etapa kampusu, o niž jde, zahrnuje výstavbu 9 objektů, jež budou sloužit pro potřeby lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.

Vznikne výukové centrum, pavilony s výzkumnými, administrativními i výukovými pracovišti, budova děkanátů, sportovní haly a technická infrastruktura.

 

Právě se děje

Další zprávy