Kamery v autobusech Student Agency nesmí snímat řidiče

ČTK ČTK
17. 5. 2013 15:19
Student Agency tvrdí, že kamery jsou instalovány kvůli bezpečnosti řidičů
Žluté autobusy jezdí na dálkových trasách
Žluté autobusy jezdí na dálkových trasách | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zakázal umístění kamer v autobusech Student Agency, které by měly monitorovat prostor pro řidiče a stevarda. Umístění kamer v přední části vozidla by byl nedůvodný a nepřiměřený zásah do soukromí zaměstnanců, informoval dnes úřad.

Podle Student Agency měl systém zvýšit bezpečnost zaměstnanců. Firma s verdiktem nesouhlasí a je připravená se obrátit na soud, který je po dnešním zamítnutí rozkladu podaném Student Agency poslední instancí.

"Pro nás je celý kamerový systém komplexní bezpečnostní řešení a je jeho součástí i řídící stanoviště autobusu," uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Podle něj úřad nemůže bránit rozhodnutí společnosti posílit bezpečnost v autobusech. Záznamy z kamery v prostoru řidiče mají sloužit jako podpůrný důkaz toho, že řidič například dodržoval povolenou rychlost, a posílit tak pozici zaměstnanců v případě vyšetřování nehod, dodal mluvčí.

Kromě požadovaných kamer snímajících zaměstnance Student Agency využívá kamery snímající vozovku před autobusem a zavazadlový prostor. S tímto využitím kamer ale ÚOOÚ problém nemá a registraci těchto kamer v minulém roce povolil.

Podle dopravní společnosti budou záznamy z řídícího stanoviště používány pouze operativně. Student Agency záznamy z kamer podle Ondrůje dlouhodobě neskladuje. Využívá je pouze v případě nějaké mimořádné události, jako byla havárie žlutého autobusu nedaleko pražského letiště minulý týden.

Podívejte se, jak to vypadá ve vlacích Student Agency a konkurentů:

 

Právě se děje

Další zprávy