Kamery při technických kontrolách aut nebudou povinné

ČTK ČTK
20. 1. 2014 10:30
Ministerstvo dopravy upouští od použití kamer při STK.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo dopravy upouští od použití kamer při technických kontrolách automobilů. Nepočítá s tím zakázka na nový centralizovaný systém kontroly STK, která má na místo původně uvažovaného kamerového záznamu shromažďovat fotografický materiál.

Důslednější kontrolu STK chce ministerstvo spustit k 1. lednu 2015, od kdy má platit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích.

"Obrazový záznam může být i pořízená fotografie s umístěním data a času," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Případné použití kamer úřad do budoucna nevyloučil, od platnosti nového zákona to ale nebude.

Cenu vývoje a čtyřleté správy aplikace, která bude informace z kontrol na stanicích technické kontroly shromažďovat, odhaduje ministerstvo dopravy na téměř 30 milionů korun. Z toho by vývoj aplikace měl vyjít na zhruba 25 milionů a zbytek nákladů připadne na údržbu.

Odklon od kamerového systému příznivě hodnotí i provozovatelé správ technické kontroly. "Záběry budou nicneříkající a my budeme obviňováni, že je úmyslně děláme špatně," řekl Jiří Rejmon, předseda Profesní komory STK.

Problém by například nastal v situaci, kdy by se na záběru měl objevit identifikační vin kód vozidla, který je u různých vozidel různě umístěný a to mnohdy na obtížně přístupných místech. Dvojice fotografií ze začátku a konce kontroly a případná samostatná fotografie vin kódu jsou podle něj dostatečný důkaz, že vozidlo na prohlídce skutečně bylo.

Pořizování obrazového záznamu z prohlídky STK dnes není povinné. Podle Rejmona ale zhruba třetina všech stanic fotografie vozidel z prohlídek pořizuje. Kromě přísnějšího dohledu nad technickými kontrolami vozidel umožní novela zákona například zavedení široce diskutovaných registračních značek na přání a má urychlit registraci vozidel při změně vlastníka, kdy bude stačit jen jedna návštěva buď prodávajícího, nebo kupujícího. Úprava tím má zamezit takzvaným polopřevodům, kdy původní vlastník automobil odhlásil a nový už nepřihlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy