Kalouskův "dobrman" končí. Výpověď dostane poštou

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
16. 8. 2013 12:11
Současné vedení ministerstva Radku Šnáblovi vytýká především vysoké náklady na externí právníky.
Radek Šnábl, Kalouskův muž pro arbitráže a další akce, končí na ministerstvu financí.
Radek Šnábl, Kalouskův muž pro arbitráže a další akce, končí na ministerstvu financí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na ministerstvu financí končí prominentní úředník Radek Šnábl, jeden z klíčových spolupracovníků bývalého ministra Miroslava Kalouska. Ten působí jako ministerský poradce pro otázky mezinárodních arbitráží, má tak na starosti řešení miliardových žalob proti České republice.

Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Šrámka si nový šéf resortu Jan Fischer Šnábla pozval na dnešní dopoledne, aby mu předal výpověď jeho poradenské smlouvy, Šnábl se ale na schůzku nedostavil. "Výpověď mu proto bude doručena poštou," řekl mluvčí.

Co Fischer Šnáblovi vytýká? "Od mého nástupu do úřadu mě někteří lidé upozorňovali na zvláštní způsoby chování pana Šnábla. Nechtěl jsem tomu věřit do momentu, než jsem s ním začal pracovat. Bohužel se ukazuje, že způsoby jeho práce ohrožují důstojnost ministerstva. Pověřil jsem interní audit kontrolou fungování celého oddělení," uvedl ministr pro deník Aktuálně.cz.

Příliš drazí advokáti?

Současné vedení ministerstva Šnáblovi vytýká především vysoké náklady na externí právní služby. Mezi najímanými právními kancelářemi, jež si účtují obvykle od pěti do osmi tisíc korun na hodinu, má výsadní postavení mezinárodní firma Weil, Gotshal & Manges vedená elitním právníkem s dobrými politickými kontakty Karlem Muzikářem mladším.

Najímání drahých právníků není samo o sobě překvapivé - spory, které má Šnábl řešit, podávají zahraniční investoři a jde o nároky v řádech miliard, často i desetimiliard korun. Je logické, že je ministerstvo svěřuje mezinárodním drahým kancelářím, jež se mohou pochlubit zkušenostmi i úspěchy v mezinárodních arbitrážních sporech. Jenomže podle špiček ministerstva Šnábl nezadává zakázky externím advokátům dostatečně transparentně.

Kromě toho vytýká vedení úřadu Šnáblovi nevhodné chování k podřízeným - na jeho údajnou aroganci a šikanování si prý jen v minulých dnech stěžovali hned tři pracovníci odboru, který Šnábl řídí. "Pan Šnábl také není schopen písemně doložit své vysokoškolské vzdělání. A odmítá spolupracovat s ministrem Fischerem, všechno si řídí sám, po svém," popsal vztah Šnábla a jeho současného šéfa jeden z ministerských úředníků.

Podle tohoto zdroje není jasné, proč Kalousek Šnábla považoval při řešení arbitráží za nepostradatelného odborníka, když jeho činnost „spočívá jen v najímání externích právníků, což není nic složitého".

Sám exministr Kalousek ale Šnábla stále hodnotí vysoko a považuje jeho odvolání za zásadní chybu. "Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun," okomentoval Kalousek nejnovější Fischerovu personální změnu.

Odsouzen za podvod

Šnábl byl do roku 2009 šéfem mezinárodně-právního odboru ministerstva financí. O funkci přišel poté, co byl pravomocně odsouzen za podvod. Ministr Kalousek jej tehdy sice odvolal z funkce, nechal mu však dosavadní agendu a pouze ho přeřadil do pozice poradce. Vysvětlil to právě tím, že je Šnábl jako expert na arbitráže nenahraditelný. "Nepotřebuji bezúhonné mopslíky, ale pořádného dobrmana," prohlásil tehdy Kalousek na Šnáblovu obranu.

Soudy shledaly Šnábla vinným z daňového podvodu, jehož se měl dopustit se dvěma spolupachateli. Podle pět let starého verdiktu společně zinscenovali fiktivní prodej hracích automatů do Arménie a díky tomu pak neoprávněně inkasovali DPH. Transakci se dokonce pokoušeli zopakovat, při prvním fiktivním obchodě se podle soudu obohatili o 5,5 milionu korun, při druhém, už nedokonaném pokusu usilovali o sedm milionů. Prominentní Kalouskův úředník se bránil tvrzením, že nešlo o fiktivní, ale o skutečný obchod.

Šnábl dostal dvouletou podmínku, jeho vinu potvrdil i vrchní soud. Nejvyšší soud mu pak zamítl dovolání a neuspěla pak ani Šnáblova stížnost u Ústavního soudu, ani pokus o obnovu řízení před dvěma lety.

Exministr Kalousek si Šnábla cenil za to, že vůči žalobcům proti České republice vyznával tvrdší, neústupný postoj. Díky tomu podle něj Česká republika několik důležitých kauz vyhrála, případně se podařilo žalobce od stížností předem odradit. Jeden z posledních případů, jež přistály na Šnáblově stole letos na jaře, je žaloba osmi zahraničních solárních investorů. Ti žádají po státu odškodnění kvůli zavedení tříleté mimořádné 26procentní srážkové daně na solární elektrárny spuštěné v době vrcholícího solárního boomu.

Arbitráže pod Anderovou

Vedení Šnáblova odboru má převzít podle informací Aktuálně.cz nedávno jmenovaná náměstkyně Eva Anderová. Donedávna nižší úřednice ministerstva, jež nahradila Kalouskova náměstka Tomáše Zítka, je známá tím, že Fischerovi pomáhala jako poradkyně při jeho neúspěšné prezidentské kampani.

Střet Fischera se Šnáblem se dal očekávat - Šnábl před dvěma lety ostře kritizoval Fischerovu někdejší úřednickou vládu za to, že podepsala nevýhodný kontrakt na výstavbu nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Kontroverzní PPP projekt, proti němuž se stavěli úředníci ministerstva financí, vedeného tehdy Eduardem Janotou, a jehož náklady se od prvotních odhadů do uzavření kontraktu vyšplhaly z původních 800 milionů až na 6,4 miliardy korun, nakonec zastavila Topolánkova vláda. I tak ale musel stát soukromému dodavateli vyplatit jako kompenzaci za neuskutečněný obchod 190 milionů korun. "Vůbec nechápu, jak to mohlo na (Fischerově - pozn. red.) vládě projít," komentoval předloni Šnábl tento případ pro Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy