Kalousek zlepšil předpověď: HDP poroste rychleji

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 1. 2011 14:47
Hodnocení loňského růstu i výhled na letošní rok ministerstvo mírně zlepšilo.
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - Mírné zlepšení loňských výsledků i letošních vyhlídek připustilo ministerstvo financí.

V aktuální zprávě o vývoji a stavu české ekonomiky zlepšilo hodnocení loňského tempa růstu z 2,2 procenta na 2,5 procenta.

Pro letošní rok očekává mírné zpomalení růstu hrubého domácího produktu na 2,2 procenta. V minulé zprávě přitom počítalo ministerstvo se dvěma procenty.

"Odhad růstu české ekonomiky pro rok 2011 je v souladu s předpovědí MMF, zatímco predikce Evropské komise, resp. OECD přinášejí vyšší čísla: 2,3 procenta a 2,8 procenta," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Na předkrizové tempo by se měl HDP vrátit v polovině roku, v příštím roce by podle ministerstva měla ekonomika růst o 2,7 procenta.

Zvýšení se dočkala i předpokládaná inflace. Ta se bude podle ministerstva pohybovat nad dvěma procenty, ale oproti minulé předpovědi 2,2 byl odhad zvýšen na 2,3 procenta. Příští rok by mělo zdražování zrychlit na 2,4 procenta.

Prognóza se nezměnila, co se týká nezaměstnanosti. Podle ministerstva dostoupila v loňském roce vrcholu a bude klesat - v letošním roce o 0,3 procenta a příští rok o 0,6 procenta.

Klesat by měl i schodek veřejných financí, v letošním roce na 4,6 procenta HDP z loňského 4,8 procenta HDP. Zde ministerstvo svou předpověď nezměnilo, ale Miroslav Kalousek upozornil, že se prognóza může zlepšit. "K dalšímu upřesnění dojde při zveřejnění dubnových notifikací vládního deficitu a dluhu. Předpokládám, že vzhledem k úsporným opatřením vlády dojde ke snížení tohoto odhadu," dodal ministr financí.

 

Právě se děje

Další zprávy