Kalousek: Stavební spoření nabídnou banky i kampeličky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
8. 3. 2011 12:58
Ministerstvo připravuje další změny stavebního spoření
Státní podpora se v dalších letech sníží, bude maximálně 2 tisíce korun ročně.
Státní podpora se v dalších letech sníží, bude maximálně 2 tisíce korun ročně. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Stavební spoření, které je v Česku nejoblíbenějším způsobem ukládání úspor, budou pravděpodobně nabízet i další finanční instituce.

Umožnit by to měla novela zákona o stavebním spoření, kterou nyní připravuje ministerstvo financí.

"Stavební spoření je potřeba dále reformovat. Jsem přesvědčen, že zvýšená konkurence může přinést řadu výhod. Očekávám větší komfort pro spotřebitele v důsledku větší konkurence a pro ministry financí, protože to oslabí lobbyistický vliv asociace stavebních spořitelen," řekl na Fóru Zlaté koruny v úterý ministr financí Miroslav Kalousek.

Po změnách, které platí stavební spoření od letošního roku, bude připsaná státní podpora zdaněná 50 procenty. V dalších letech má navíc částka klesnout z patnácti na deset procent ročního vkladu střadatelů, dosáhne ale nejvýše dvou tisíc korun za rok. Vyšší daň platí od letoška také pro výnosy ze stavebního spoření.

Ministerstvo už dříve informovalo, že kromě stavebních spořitelen by tento produkt měly nabízet i banky a kampeličky, aniž by pro tyto peníze vedly oddělené účetnictví. Zástupcům spořitelen se ale tento krok nelíbí.

 

"Pokud... banka může získávat vklady od klientů, povinně jim půjčovat, ale už tam nebude kolektiv klientů, pak už to není stavební spoření, pak jde o zrušení produktu," řekl dříve tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Státní podpora by se podle Kalouska měla změnit také u penzijního připojištění. Po reformě penzijního systému bude nutné transformovat nynější penzijní fondy a oddělit majetek akcionářů fondů od majetku střadatelů.

"Zcela namístě je i otázka nastavení výše (státního) příspěvku tak, aby motivoval k vyšším úložkám. Rozhodně bych chtěl zvýšit dvojnásobně tu hranici, kdy se začíná příspěvek čerpat," uvedl ministr. Nynější hranicí pro nárok na státní příspěvek je minimální měsíční vklad sto korun.

Podle studie Next Finance je možné stabilitu penzijního systému posílit zapojením stavebního spoření. „Stavební spoření je bezpečnější než fondy, infrastruktura celého systému je již vybudovaná a navíc by se nemusela měnit," uvedla Next Finance.


 

Právě se děje

Další zprávy