Kalousek: Sazka je poslední skanzen socialismu

Jan Němec (redaktor) Zdeněk John, Jan Němec (redaktor)
9. 5. 2011 17:00
Ať vyplatí výhry a problém je pryč, říká v rozhovoru ministr financí
Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Praha - Pokud loterijní společnost Sazka rychle vyplatí výhry, pozastavení její činnosti ani nevstoupí v platnost, řekl Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Zítra ten problém nemusí existovat," prohlásil.

Damoklův meč visí nad Sazkou kvůli historicky prvnímu superjackpotu, který kdy padl - lednovým více než 103 milionům, které Sazka nevyplatila.

Sazka má teď 15 dní na odvolání, ale už teď je jasné, že se odvolá. Tím pádem může pokračovat v loteriích dalších 15 dnů, než bude verdikt pravomocný. Odvolací instancí je přímo ministr financí.

A.cz: Na 30 dní jste pozastavili Sazce licenci. Proč?

Kalousek: Pozastavená je pouze činnost u číselných loterií. Důvodem je porušení jedné ze základních podmínek loterijního zákona - vyplácení výher. Ale prosím, abych se k tomu nemusel hlouběji vyjadřovat, protože pokud se Sazka odvolá, projedná to rozkladová komise ministra a rozhoduje ministr. Takže já jsem odvolací místo a neměl bych se dopouštět ukvapených komentářů.

A.cz: Co teď musí Sazka udělat, aby mohla číselné loterie provozovat dál?

Je to pozastaveno na 30 dnů a v okamžiku, kdy doplatí všechny výhry, je automaticky toto řízení zastaveno. Je v moci Sazky zastavit ho třeba zítra, pokud má na ně peníze.

A.cz: Nebojíte se, že se budou věřitelé Sazky v této situaci chtít hojit na státu?

Za co? Za to, že stát plní své zákonné povinnosti regulátora?

A.cz: Sama Sazka už mluví o náhradě škody kvůli soudnímu verdiktu, který ji zakázal nakládat s majetkem, ale v odvolacím řízení byl zrušen...

To ale nebylo rozhodnutí ministerstva financí.

A.cz: Ne, rozhodl tak soud, ale po státní kase chce Sazka odškodnění...

Já se mohu vyjadřovat jen k rozhodnutí ministerstva financí. Toto bylo rozhodnutí soudu, ale proti každému rozhodnutí je možný nějaký opravný prostředek a já nebudu předvídat výsledek.

A.cz: Konkurent Sazky - Fortuna - se chystá rozjet svoji číselnou loterii. Nepřichází rozhodnutí ministerstva ve chvíli, kdy Fortuně až příliš nahrává?

Nemáme jinou šanci, než postupovat podle loterijního zákona. Kdybychom nekonali, byli bychom oprávněně terčem kritiky, případně stížností a vymáhání kompenzací, že nechráníme spotřebitele a necháváme spotřebitele sázet bez jistoty, že mu budou vyplaceny výhry.

Když měla Sazka finanční problémy, byli jsme v palbě kritiky, proč nekonáme. Říkali jsme, že nemůžeme, že Sazka je privátní firma a že zakročit můžeme jedině, když Sazka neplní podmínky loterijního zákona. V tuto chvíli regulátor dospěl k názoru, že Sazka zákon neplní a učinil to, co ze zákona musel a vy se zase ptáte, proč konáme.

A.cz: Troufáte si odhadnout, co po všech turbulencích teď se Sazkou bude?

Není to můj úkol. Sazka nepatří státu. Patří tělovýchovným organizacím a stát má jedinou funkci - regulátora. Vůči Sazce má stejné kompetence jako vůči Synotu, Fortuně a řadě dalších. Sazka je naprosto výjimečná v tom, že zákonodárce nikdy nepředpokládal, že se najde vlastník, který bude aktivně spoluúčasten při vlastním okrádání. Nejen, že proti tomu nezakročí, dokonce se na tom aktivně podílí. To plyne z toho, že je Sazka charakterem a strukturou posledním skanzenem socialismu. Ale stát s tím může sotva co dělat.

 

Právě se děje

Další zprávy