Kalousek řekne, zda nechá Baťovy závody Zlínu levněji

Adam Junek
20. 7. 2007 18:55
Město chce investovat do oprav, nejen do koupě dluhu

Zlín/Praha - Bezmála dva roky se už vleče snaha města Zlína koupit několikamiliardovou pohledávku za ekonomicky spjatou skupinou Svit, která je kryta lukrativními pozemky a budovami v centru města. Zatím ji má stále v držení Česká konsolidační agentura.

Prodej Zlínu je ale u ledu, protože zastupitelé odmítli zaplatit sumu stanovenou nezávislým auditem KPMG - 180 milionů korun. Rádi by si vypracovali vlastní posudek, který by byl pro městskou kasu příznivější.

SOUVISLOSTI:
ČKA: Cena Svitu je 180 milionů korun

A především další postup záleží na ministerstvu financí. "Pan ministr rozhodne do konce měsíce," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva. Odmítl podat jakékoliv podrobnosti o tom, mezi jakými variantami se Miroslav Kalousek rozhoduje. Původně ministerstvo tvrdilo, že na základě posudku antimonopolního úřadu slevit Zlínu nemůže.

ČTĚTE VÍCE:
Ministerstvo Zlínu Baťovy závody nesleví

Na zlínském magistrátě byli sdílnější. "Čekáme na rozhodnutí ministerstva, zda můžeme provést vlastní ocenění," vzkázal deníku Aktuálně.cz přes tiskovou mluvčí magistrátu Marii Masaříkovou náměstek primátorky Martin Janečka, který má koupi pohledávky na starosti.

Sama agentura nemůže dělat vůbec nic.

"Vše je nyní pozastaveno.  Zatím nemůžeme pohledávku obchodně řešit. Postoupit tu pohledávku Zlínu za méně peněz nemůžeme a nikomu jinému ji taky prodat nemůžeme, protože rozhodnutí vlády nadále platí," konstatuje šéf ČKA Zdeněk Čáp.

O tom, že Zlín chce dostat lukrativní pohledávku levněji, se spekulovalo již dříve. Padaly částky mezi 30 až 70 miliony.

"Pro město by bylo výhodnější zaplatit za samotnou pohledávku zhruba 50 milionů a zbylé peníze použít jako spolufinancování k fondům Evropské unie na opravu infrastruktury v areálu bývalých Baťových závodů," vysvětlil deníku Aktuálně.cz záměry města důvěryhodný zdroj z radnice pod podmínkou anonymity.

"Musí se nyní přesně dohodnout podmínky s ministerstvem. To chtělo stanovit, že pokud Zlín dostane pohledávku levněji, nesmí pak pozemky či budovy dále prodávat a pronajímat, ale má je využít pouze pro svou potřebu. Ale to by nemělo smysl," dodal.

Podle něj nyní zastupitelé budou lobbovat jak u ministra Kalouska, tak také třeba u ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, aby jejich záměr podpořil.

 

Právě se děje

Další zprávy