Kalousek předvádí úspory. Jeho úřad propustil 911 lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 1. 2011 9:22
Ministerstvo a jeho úřady změnily organizaci vedení a seškrtaly místa šéfů
Ministr financí seškrtal ve svém resortu i vedoucí pozice.
Ministr financí seškrtal ve svém resortu i vedoucí pozice. | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - Jak mají vypadat úspory ve státní správě v praxi, předvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jeho resort poslal celkem na úřady práce přes devět stovek zaměstnanců, přesně 911 lidí. Samotné ministerstvo propustilo 136 lidí.

Škrty se netýkaly pouze řadových zaměstnanců, rušily se i vedoucí pozice. A to ve velkém. Podle zprávy ministerstva se snížil počet vedoucích zaměstnanců z 267 na 180.

"Redukce je umožněna snížením počtu sekcí, odborů a samostatných oddělení. Snížil se počet náměstků ministra, zrušeny byly organizační útvary, takzvané skupiny a v rámci řídící struktury funkční místa vrchních ředitelů," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministerstvo také zrušilo referáty a pracovní skupiny a namísto pětistupňové řídící struktury přechází na třístupňovou. To znamená, že nově budou existovat pouze řídící úrovně náměstek ministra, ředitel odboru a vedoucí oddělení.

"Jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout tak významného zeštíhlení úřadu. Razantní snížení počtu vedoucích zaměstnanců jasně dokazuje, že úspory se netýkají jen řadových zaměstnanců, ale i manažerských pozic," komentoval změny Miroslav Kalousek.


 

Právě se děje

Další zprávy