Kalousek: Krize je zlá. Zadlužovat Česko by bylo horší

Domácí Domácí
25. 1. 2009 13:05
Národní ekonomická rada vlády se sejde s ministry
"Mohlo by se také stát, že České republice už nikdo nepůjčí," řekl ministr financí Miroslav Kalousek
"Mohlo by se také stát, že České republice už nikdo nepůjčí," řekl ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes v diskuzním pořadu České televize představil svůj návrh na řešení dopadů ekonomické krize. Vláda se materiálem bude zabývat v pondělí.

Kalousek potvrdil, že plán počítá se třemi variantami podle ekonomického růstu země. Pokud by růst byl pouze jednoprocentní, rozpočet by počítal se schodkem ve výši 75 miliard korun.

Pokud by situace byla lepší a ekonomika by rostla tempem 2 %, byl by rozpočet 60 miliard korun, při nejoptimističtějších odhadech 3 % růstu by to bylo 50 miliard.

Kalousek nehodlá jít cestou mohutné podpory spotřeby obyvatelstva, kterou se vydávají západoevropské země.

Několikrát zopakoval, že by to zemi mohlo dovést do situace, kdy si bude muset nevýhodně půjčovat a nakonec už půjčku nedostane.

"Nabízí se tu všelék expanzivní fiskální politiky, na kterou ale nemáme peníze a musíme si půjčit. Kdo nám půjčí? Za kolik? Úvěry budou čím dál dražší. Přijde čas, kdy nám nemusí půjčit vůbec. Proto potřebujeme fiskální disciplínu," řekl Kalousek.

Sociální demokraté představili přesně opačný plán. Chtějí podpořit spotřebu a export například proplácením nemocenské v prvních třech dnech nemoci, prodloužením a zvýšením podpory v nezaměstnanosti nebo zpomalením tempa deregulace nájemného.

"V situaci, kdy je dominantní trend fiskálních impulsů, je trend české ekonomiky, extrémní. Tak žádná jiná země v EU k tomu nepřistupuje," oponoval Kalouskovi šéf sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sejde se deset odborníků

Poradit vládě, jakou cestou se vydat při čelení krizi, má dnes odpoledne také deset známých ekonomů z Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Část těch, kteří mají najít recept na nemocnou ekonomiku: Topolánek, Rusnok, Schwarz, Jahn, Kohout, Sedláček.
Část těch, kteří mají najít recept na nemocnou ekonomiku: Topolánek, Rusnok, Schwarz, Jahn, Kohout, Sedláček. | Foto: Ondřej Besperát

Členové NERV začínají s premiérem Mirkem Topolánkem a všemi ekonomickými ministry vlády jednat dnes od 13 hodin. A podle vyjádření jednoho z členů, prezidenta Asociace penzijních fondů a bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka, se dnes asi  na doporučeních pro řešení krize shodnou.

Každý člen rady dostal zadaný vlastní úkol a popíše ministrům svůj pohled na situaci, uvedla ČTK.

V pondělí návrhy rady projedná vláda a předloží je poslancům na první únorovou schůzi.

Názory se různí

Některé názory členové ekonomické rady již dříve předestřeli na stránkách Aktuálně.cz.

Například bývalý ministr průmyslu a obchodu a ministr hospodářství Vladimír Dlouhý uvedl:  

„Peněžní politika je hlavní, fiskální stimuly provádět velmi omezeně a zásadní budou kroky, které uklidní nervozitu a zvýší důvěru. Více utrácet je nutné, ale teprve zvýšení důvěry povede k vyššímu utrácení; jinak porostou jen úspory."

Ekonom Pavel Kohout zase Pavel Kohout zase předpovídá, že v rámci české bude krize možná ještě horší než recese z konce 90. let.

„Tehdy šlo o pád starých státních podniků - tentokrát budou krachovat nové firmy vybudované pomocí investičních pobídek. Ukáže se, jak krátkozraká a chybná byla vládní politika, která dotovala zisky zahraničních firem zaměstnávajících zahraniční dělníky na českém území," tvrdí v jednom ze svých textů na blogu Aktuálně.cz.

Jiřího Rusnok zase navrhuje, aby stát pomohl firmám navýšením veřejných zakázek spojených s investicemi do infrastruktury, a to i za cenu vyššího zadlužení státu.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Máte recept na krizi? Sem s ním, NERV jej posoudí

 

Právě se děje

Další zprávy