Kalousek dostal státní rozpočet pod kontrolu

Petr Holub
1. 11. 2010 15:30
Zvýšení DPH o procento přineslo rozpočtu miliardy navíc, mírně klesly i výdaje
Úspory ministra Janoty jsou vidět už nyní, ty Kalouskovy se projeví příští rok.
Úspory ministra Janoty jsou vidět už nyní, ty Kalouskovy se projeví příští rok. | Foto: Petr Protivánek, Jan Němec

Praha - Z říjnových čísel je jisté, že letošní schodek skončí v intervalu 140 až 190 miliard. Zvyšuje se tak šance, že se letos dodrží plán, který připouštěl deficit ve výši 163 miliard.

Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi se daří udržet rozpočet pod kontrolou, i když musí čelit výpadku daňových příjmů v řádu desítek miliard. Z říjnových dat o rozpočtu je zřejmé, jak to chce udělat: o stejnou částku sníží výdaje.

Úspory v dopravě a zemědělství

Údaje za deset měsíců potvrzují, že stát vybere proti očekávání méně peněz na přímých daních. Od loňska se nezvýšily mzdy, proto stát nedostává od zaměstnanců víc peněz na daňových zálohách ani na sociálním pojistném. Proto se naplňuje letní odhad ministerstva financí, že výpadek dosáhne nejméně 40 miliard korun.

Ministerstvo na druhé straně zaškrtilo v říjnu výdaje o stejných 40 miliard. Říjnová zpráva výslovně upozorňuje, že se o 24,8 miliardy snížily částky, které se měly poslat státním fondům, zvláště na dopravní stavby a podporu zemědělcům. Pokud ministr Kalousek zmíněné dotace nepošle ani do konce roku, může schodek skončit u 140 miliard.

Dalších deset miliard rozpočet proti očekávání ušetřil na úrocích za státní dluh. Úsporu zajistili úředníci účetními operacemi, které se promítnou i v konečné rozpočtové bilanci. „Zlepšení bylo dosaženo účetním zachycením prémií z emitovaných dluhopisů," vysvětlují svůj krok v oficiální zprávě. Stát by tak nemusel na úrocích za půjčené peníze zaplatit víc než loni.

Ministerští experti tvrdí, že do konce roku se už rozpočet kontrole nevymkne: „Fiskálním cílem vlády pro rok 2010 je udržet deficit sektoru vlády na úrovni 5,3 % HDP. Aktuálně v tomto roce očekáváme deficit ve výši 5,1 % HDP."

Černý důchodový rekord

Říjnová zpráva o rozpočtu připomíná, kde se skrývá pro veřejné finance největší riziko. Stát na důchodech za deset měsíců vyplatil 287 miliard korun a na pojistném vybral 260 miliard. Schodek na důchodovém účtu tak dosahuje 27 miliard, o dvě miliardy víc, než za deset měsíců krizového roku 2009.

O stejné dvě miliardy se bilance důchodů zhoršila proti letošnímu září.

Viníkem je vedle nižších příjmů ze sociálního pojistného také větší zájem o penze. Jen v první polovině roku 2010 začala správa sociálního zabezpečení vyplácet 70 tisíc nových starobních důchodů. To je o deset tisíc víc než v předchozích letech.

 

Právě se děje

Další zprávy