Kalousek chce zavést superdaň ve výši 40 procent

Mha
3. 4. 2008 8:30
Reforma má spojit daně a sociální pojištění
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje další daňovou reformu.

Od roku 2010 by měla zjednodušit výpočet i výběr daní. Ministr reformu nejprve představí, nechá projít veřejnou debatou a až pak ji předloží vládě. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Základní změnou by mělo být sjednocení daní a sociálního pojištění. Podle Kalouska by taková "superdaň" byla mnohem přehlednější a srozumitelnější.

Nová daň by se vypočítávala ze současné superhrubé mzdy, tedy z hrubého platu spolu s povinnými odvody pojistného placenými zaměstnavatelem. V Evropě funguje obdobný systém pouze v Dánsku.

Při současných sazbách by "superdaň" činila 40,2 procenta. Pokud by se do ní zahrnuly i povinné odvody zdravotního pojištění, zvedla by se až na 50,2 procenta. Kalousek však ještě není rozhodnut, zda zdravotní pojištění do daně zahrnout. Lidé ho totiž neodvádí státu, ale zdravotní pojišťovně podle svého výběru.

Podle ministrova návrhu by lidé měli přesný přehled o svých daních a odstranilo by se takzvané skryté zdanění. Návrh se však nelíbí některým zástupcům ODS, zejména skupině okolo Vlastimila Tlustého. Ta se snaží dosáhnout zdánlivého snížení daní na výplatní pásce a usiluje o daň ve výši 12,5 procenta, píší Hospodářské noviny.

V souvislostech: Kalousek vrací úder: Nechte daně, snižte pojistné

Kalousek chce také sloučit Českou správu sociálního zabezpečení a finanční úřady. Pokud by průlomová koncepce superdaně nebyla prosazena, daně i pojistné by se alespoň platily na jednom místě. Docílilo by se tak časové úspory i snížení počtu úředníků.

Jednou z částí navrhovaných reforem je i zrušení převážné části  daňových úlev a výjimek, kvůli kterým stát přichází o miliardy korun. Jsou mezi nimi i pozoruhodné kuriozity, například osvobození od daně z darů zoologickým zahradám.

Dále čtěte:
Daně 2007: Opozdilcům hrozí sankce
Po daních zaplaťte do týdne i pojištění

 

Právě se děje

Další zprávy