Kalousek: Bude hůř. V pondělí řeknu, jak přesně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 10. 2011 15:17
Ministerstvo financí avizovalo, že zhorší prognózu vývoje ekonomiky.
Miroslav Kalousek na sněmu své strany, TOP 09
Miroslav Kalousek na sněmu své strany, TOP 09 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí bude ve srovnání s červencovým výhledem počítat s mnohem horším vývojem ekonomiky, a to ve všech ukazatelích. Po jednání Národní ekonomické rady vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Novou prognózu by mělo podle něj ministerstvo zveřejnit v pondělí 31. října.

"Nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které nedávno učinila německá vláda. Stále si ale stojím za tím, že deficit veřejných financí bude začínat trojkou," uvedl ministr. Růst německé ekonomiky v příštím roce podle odhadů výrazně zpomalí a pravděpodobně nepřesáhne jedno procento.

Vláda podle Kalouska rovněž dodrží naplánovaný schodek státního rozpočtu ve výši 135 miliard korun. Současně ale upozornil, že vláda bude muset v únoru nebo březnu předložit sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu s návrhem úsporných opatření. "Nyní musíme předložit nějaký rozpočet. Ale nevíme, jaká je reálná příjmová základna rozpočtu. Do sněmovny půjdeme s novelou až bude mnohem větší míra jistoty," uvedl s tím, že úsporná opatření se dotknout výdajů i příjmů.

MF v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů MF růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Tato čísla tedy upraví Kalouskův úřad k horšímu a v pondělí zveřejní.

Na euro zapomeňte

Národní ekonomická rada vlády doporučila vládě ohledně dluhové krize za současných podmínek neřešit přijetí eura. Dále by měla vláda podle NERV podpořit stabilizaci eurozóny nebo připravit scénáře pro nejhorší možný vývoj včetně případných opatření v rozpočtu.

Česko je ovšem nyní podle NERVu na základě makroekonomických ukazatelů jedna z nejstabilnějších ekonomik v regionu. "To ovšem nesvědčí nic o okamžitém blahobytu a nesnižuje zranitelnost v průběhu krize," uvedl bývalý ministr a současný člen NERv Vladimír Dlouhý.

 

Právě se děje

Další zprávy