Kala: Ať dohlíží na ČKA méně lidí

Adam Junek
12. 3. 2007 0:00
Praha - Šest členů dozorčí rady stačí. To říká návrh novely zákona z pera jejího předsedy Miloslava Kaly, poslance opoziční ČSSD.

Dozorčí rada

  • Stávající radní: Miloslav Kala (ČSSD), Alfréd Michalík (ČSSD), Jiří Václavek (ČSSD), Pavel Pešek (US-DEU), Pavel Tollner (KDU-ČSL), Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM)
  • Neúspěšní kandidáti: Michal Doktor (ODS), Libor Ježek (ODS), Ladislav Libý (ODS), Antonín Sýkora (ČSSD), Marie Rusová (KSČM)

Již bezmála půl roku fungují dozorci v konsolidační agentuře na hraně usnášeníschopnosti. Je jich jen šest a tři chybí. Sněmovna se již několikrát pokusila vybrat zbylé tři radní. Žádný z kandidátů však neprošel.

Sněmovna to bude zkoušet znovu. Ale dostane i alternativu. Šéf dozorců v ČKA sociální demokrat Miloslav Kala předloží svým kolegům poslancům návrh, že by se počet dozorců v agentuře snížil na šest.

"Přiznávám, že je to trochu tlak na to, abychom někoho konečně dovolili," řekl deníku Aktuálně.cz Kala. "Proto navrhnu, aby hlasování o mém návrhu bylo na pořadu až po dalším pokusu o volbu nových členů. Bude-li zvolen alespoň jeden, návrh stáhnu, ztratí totiž smysl," dodal.

Podle něj je teď totiž těžké udržet usnášeníschopnost rady. "Ke schválení návrhů je třeba dvoutřetinová většina, tedy šest z předepsaných devíti radních. Takže teď se musíme absolutně shodovat a hlavně nesmí nikdo onemocnět," popisuje situaci Kala.

Připouští však, že by pro něj optimálním řešením bylo dovolení všech členů, protože v případě jeho návrhu by ke schválení návrhu stačily jen čtyři kladné hlasy.

Koaliční vláda vedená ODS se Kalovým návrhem zabývala na středečním zasedání. Nepodpořila jej jako neodůvodněný. Ostatně ODS nemá v řadách radních ani jednoho zástupce. Nyní bude záležet na poslancích.

Dozorčí rada již před sebou má jen málo úkolů. Letos totiž činnost agentury končí. Přesto jeden podstatný zbývá.

Je třeba vytvořit společnost, na niž se formou daru převedou pohledávky s takzvanou vážnou právní vadou. Patří mezi ně i některé pohledávky po zkrachovalé Invesiční a poštovní bance. Tato firma pak má být prodána. Pohledávky jí ČKA daruje proto, aby nedošlo později k vracení vadných pohledávek. A k tomu všemu je třeba souhlasu dozorců.

Zbylá aktiva se při rušení agentury převedou na stát, respektive ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy