J&T zkusí nový byznys: klasické bankovnictví

Ekonomika Ekonomika
10. 4. 2012 12:41
Podíl J v Poštové bance bude kolem čtyř pětin

Bratislava - Také do Česka chce expandovat slovenská Poštová banka, dosavadní šestka na bankovním trhu Slovenské republiky.

Stane se tak po koupi banky finanční skupinou J&T. O plánech informovaly Hospodářské noviny. Finanční skupina J&T se dosud soustředila na produkty pro nejbohatší skupinu lidí, nyní chce vstoupit i do sféry klasického bankovnictví.

"V Poštové bance kupujeme majoritu. Náš podíl se bude pohybovat mezi 75 až 80 procenty," řekl HN spolumajitel J&T Patrik Tkáč.

Na trh chce přitom J&T přijít v době, kdy sem v Česku vstoupily tři nové subjekty:  Zuno, Air Bank a Equa bank.

Úspěch se nemusí dostavit

Proto někteří obchodníci pochybují o úspěchu tohoto kroku J&T.

"Pokud by nová banka chtěla nabrat stovky tisíc klientů, pak si to bez sítě poboček nebo bez toho, že se na prodeji produktů domluví s velkou poradenskou nebo obchodní sítí, nedovedu představit," řekl deníku Michal Mošnička z poradenské společnosti Scott & Rose.

J&T bude dál pod hlavičkou J&T Banky poskytovat služby privátního bankovnictví pro movité klienty, Poštová banka zůstane oddělená. "Počítáme s tím, že Poštová banka bude růst, například akvizicemi, a to i na českém trhu. Už udělala první krok, má tu založenou pobočku," říká Tkáč.

Dosavadní vlastník "Poštovky" - Istrokapitál Mário Hoffmanna - si tu zachová minimálně 10,1 %. A Hoffmann zůstane v čele dozorčí rady. Istrokapitál do loňska v Poštové bance kontroloval 95 procent akcií, minoritním akcionářem byla státní Slovenská pošta.

Problém s řeckými dluhopisy

Už loni na podzim ale J&T do banky začala lít kapitál a ovládla v ní 9,9 procenta, připomínají HN. Poštová banka totiž utopila 275 milionů eur v řeckých státních dluhopisech, jež po přecenění v rámci restrukturalizace řeckého dluhu ztratily 77 procent své hodnoty.

Nehledě k potížím s řeckými dluhopisy patří Poštová banka k nejrychleji rostoucím na slovenském trhu. Její bilanční suma jen za loňský rok stoupla z 2,6 na 3,2 miliardy eur. Úvěrové portfolio nabobtnalo o 24 procent na 1,4 miliardy eur, vklady téměř o pětinu na 2,7 miliardy.

Vstup J&T do Poštové banky musí ještě schválit slovenský bankovní dohled. Cena za převzetí zatím nebyla upřesněna. Podle Tkáče půjde o sumu nad 220 milionů eur, což je základní kapitál banky.

 

 

Právě se děje

Další zprávy