Jsme rukojmí, ale plyn pro domácnosti máme. Zatím

Pavel Baroch
7. 1. 2009 11:45
Rozhovor s velvyslancem pro energetickou bezpečnost
Václav Bartuška online v redakci Aktuálně.cz
Václav Bartuška online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška tvrdí, že Česko a další evropské státy se staly rukojmími rusko-ukrajinského sporu o dodávky plynu. Do Česka v tuto chvíli neproudí žádný ruský plyn.

"Rusové tvrdí, že tranzitní plynovody uzavřeli Ukrajinci, aby je vydírali. A Ukrajinci tvrdí přesný opak. Stali jsme se rukojmími sporu, v němž nemáme žádnou šanci ověřit skutečnou situaci na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou," řekl Bartuška v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz mezi několika jednáními, v nichž se česká diplomacie spolu s dalšími zeměmi Evropské unie snaží situaci vyřešit.

"Problémem je, že nemůžeme být arbitry sporu, v němž neznáme základní smlouvy, objemy plynu pro Ukrajinu a další dohody a ujednání," dodal Bartuška.

A.cz: Je zastavení dodávek skutečně takovým překvapením? Nedalo se to očekávat? V minulosti se to stalo přece už několikrát.

Že se jednání mezi Ruskem a Ukrajinou na konci roku vyhrotí, jsme očekávali už od podzimu, když se spor objevil. I to zhroucení jednání jsme předpokládali. Až do noci z pondělí na úterý se situace vyvíjela víceméně podle očekávání. Pak se ale uzavřely tři ze čtyř tranzitních plynovodů a v noci na dnešek byl uzavřen i poslední.

A.cz: Jaký to může mít dopad na české domácnosti?

Díky zásobám a plynu z Norska jsme schopni kompletně zásobit české domácnosti i průmysl. Zatím.

A.cz: Jak dlouho může tato situace trvat? Jak dlouho budeme bez ruského plynu?

Zatím je to den ze dne horší a pozice se přitvrzují. Konflikt už mohou vyřešit jen politici obou zemí.

Také se snažíme jednat. Problémem je, že krizová opatření ve všech zemích Evropské unie se obvykle koncipují na výpadek plynu 10 procent a 25 procent.

Jenže teď je 100 procent. Kompletní výpadek vytváří i problém pro technologické udržení sítě. V plynu je malá příměs vody. Za normálních okolností, když plyn proudí, to nevadí, problémy nastávají, když se dodávky zastaví a udeří mrazy.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy