John: Šéfka České pošty skončí, i kvůli rušení poboček

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 2. 2011 14:45
Po 14 měsících odejde Marcela Hrdá z vedení pošty na konci února.
Marcela Hrdá stojí v čele České pošty od ledna loňského roku.
Marcela Hrdá stojí v čele České pošty od ledna loňského roku. | Foto: Ministerstvo vnitra

Praha - Pouhý rok a dva měsíce v čele České pošty si do životopisu napíše její současná šéfka Marcela Hrdá.

Ministr vnitra Radek John ji ve funkci ponechá do konce února, pak ředitelské místo opustí. Ministr ve svém prohlášení uvedl, že s Hrdou jedná o ukončení spolupráce dohodou na vlastní žádost ke konci února.

"Současnému vedení České pošty vyčítám zejména nekoncepčnost, rušení poboček a podcenění přípravy na transformaci ze státního podniku na akciovou společnost," uvedl v prohlášení ministr John s tím, že zároveň připravuje nezávislé výběrové řízení.

Generální ředitelka uvedla pro ČTK, že manažer státem vlastněné firmy musí být připraven na to, že se jeho pozice může změnit každým okamžikem. "Jsem ráda, že nyní má Česká pošta za sebou velice úspěšný rok, v jehož průběhu se podařilo významně ušetřit v oblasti nákladů, rozpohybovat obchod a definovat dlouhodobou vizi České pošty. V roce 2010 jsme měli neočekávaně dobré výsledky, a to je ta nejlepší vizitka celého managementu," řekla agentuře Marcela Hrdá.¨

Loňské hospodaření České pošty skončilo se ziskem 250 milionů korun.

Nekoncepčnost Hrdé jako generální ředitelky zdůvodňuje ministr odmítnutím střednědobého plánu do roku 2015, kterému podle něj chybí promyšlená strategie.

John se do ředitelky pustil i za rušení poboček pošty, které podle něj není promyšlenou strategií, ale vede k němu současný ekonomický tlak. Právě hustá síť poboček je podle něj devizou, kterou musí pošta využít a ne ji „prohospodařit".

"Musíme spíše hledat produkty a služby pro unikátní sít České pošty, než abychom je zbrkle, bez rozmyslu rušili. Stávajícímu vedení vyčítám i nedostatečnou komunikaci se samosprávami, které byly často přehlíženy," uvedl ministr.

Určil také, že zájmy ministerstva začne okamžitě ve vedení České pošty zastupovat jeho ekonomický náměstek Jiří Franc.

U připravovaného výběrového řízení si John neodpustil připomínku sporů s koaličními partnery ohledně volby nového policejního prezidenta: "Složení výběrové komise budu konzultovat s premiérem Nečasem, abychom hned od počátku předešli jakýmkoliv pochybnostem."

Zároveň s oznámením o konci Hrdé ve funkci se objevily spekulace o jejím možném nástupci. Jedním z možných nástupců je podle nich výkonný ředitel pošty pro rozvoj podnikání Miloslav Rut. Ten dříve vedl například českou pobočku Cisco nebo výrobce počítačů Foxconn. Jako o generálním řediteli se o něm hovořilo již před jmenováním Hrdé na konci roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy