Již více než tisíc potravin je "klasa"

Petr Havel
8. 3. 2006 15:06
Brno - Celkem 1030 potravin tuzemského původu bude mít po dnešku oprávnění používat značku kvality KLASA.
Aby maso získalo známku KLASA, musí být stoprocentně české
Aby maso získalo známku KLASA, musí být stoprocentně české | Foto: Maso Planá

Na letošním jubilejním 25. ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu Salima v Brně totiž dnes udělil ministr zemědělství Jan Mládek certifikát KLASA dalším 186 výrobkům od 33 výrobců potravin.

Nejvíce nově oceněných výrobků je z kategorie maso a masné výrobky, mléko a mléčné výroky a lahůdky.

Základním cílem značky KLASA je usnadnění orientace spotřebitelů v oblasti kvality a původu nakupovaných potravin. Výrobky uvedené značky musí být totiž bezezbytku vyrobeny na území ČR, mají stanoveny závazné podíly domácí suroviny a musí splňovat nadstandardní požadavky na kvalitu.

Podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka o ocenění KLASA stoupá zájem jak mezi výrobci potravin, tak v poslední době i mezi spotřebiteli.

Zatímco dle výzkumu společnosti STEM/MARK dosahovala v polovině loňského roku znalost značky ze strany nakupujících sedmnácti procent, v současné době činí podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu, který značku spravuje, již téměř 70 procent.
 
Okruh potravin, které mohou tuto značku získat, se podle ředitele SZIF Jana Höcka v nejbližší době ještě rozšíří. Nově ji totiž budou moci získat nebalené pekárenské výrobky (chléb a pečivo) v případě, že budou umístěny v obchodech v prostoru označené logem KLASA.

Možnost získat značku dostanou i odbytové organizace zemědělců, naopak privátním značkám Fond podle svého ředitele ocenění KLASA udělovat nehodlá.

Autor je spolupracovníkem redakce

 

Právě se děje

Další zprávy