Jihočeská niva je pod ochranou Unie. Slováci byli proti

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 12. 2009 15:46
Seznam typických českých potravin doplní dva druhy nivy z jižních Čech.

Brusel - Další dva přírůstky bude brzy mít seznam českých pochutin, které nesou ochranné označení Evropské unie. K tradičním laskominám, jakými jsou třeba Hořické trubičky, Pardubický perník, ale i České pivo, se přidá Jihočeská niva a Jihočeská zlatá niva.

Informoval o tom europoslanec Jan Březina, který zapisování na seznam chráněných značek sleduje.

O zařazení sýrů na seznam dnes hlasovali zástupci členských zemí. Námluvy s Evropskou unií přitom trvaly nivě pět let. Stala se tak ale prvním českým sýrem, který ochrannou známku získá.

Jedinou zemí, která udělení ochranného označení pro nivu nepodpořila, bylo Slovensko. Svou argumentaci postavili naši sousedé na tvrzení, že nejde o výrobek specifického původu, ale o název druhu sýra.

Foto: Aktuálně.cz

"V dramatické přetahované o nivu se Slováky jsme prokázali pevné nervy a hlavně schopnost přesvědčit o zeměpisných charakteristikách nivy rozhodující většinu členských států," konstatoval Březina.

Oficiální zapsání do seznamu nyní ještě nějakou dobu potrvá. České republice, tedy spíš jejím kulinářským specialitám, se podařilo získat už téměř třicítku označení. Většinou se jedná o označení zaručující určitý původ.

Ze třetí a nejvzácnější kategorie, kterou je tradiční zaručená specialita, zatím Česko nezískalo žádnou značku.

 

Právě se děje

Další zprávy