Jídlo mezi pneumatikami, alkohol bez kolku. Sklad končí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 10. 2012 10:50
Inspektoři zakázali prodej potravin ve velkoobchodu na Valašsku
Objevená vejce bez prokázaného původu se do prodeje nedostanou
Objevená vejce bez prokázaného původu se do prodeje nedostanou | Foto: SZPI

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala velkoobchodu ve Valašských Kloboukách prodej potravin. Provozovatel je skladoval spolu s pneumatikami, autodíly a nábytkem v neudržovaných prostorech.

„Absence klimatizace navíc zboží vystavovala venkovnímu kolísání teploty," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Velkoobchod Otakar Belák se sídlem na adrese Smetanova 771 v těchto prostorách skladoval i vejce, inspektoři jich napočítali 9180 kusů a zakázali jejich uvedení do dalšího prodeje.

„Provozovatel neprokázal jejich původ předložením nabývacích dokladů. Nebylo tak možné ověřit, zda vejce nejsou skladována po uplynutí doby použitelnosti," dodává Kopřiva.

Kontrola se uskutečnila 6. října ve večerních hodinách na žádost Policie České republiky ve Zlíně, která u podnikatele zabavila větší množství kolkovaných i nekolkovaných lihovin.

Inspekce na místě zjistila, že provozovatel skladuje potraviny ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách. „Viditelně neudržované prostory se vyznačovaly vysokou prašností, opadávající omítkou ze stropu i stěn a provozovatel zde společně s potravinami skladoval i pneumatiky, autodíly a nábytek," popisuje Kopřiva.

Podnikatel rovněž porušil ustanovení zákona o potravinách tím, že svou činnost neregistroval u Státní zemědělské a potravinářské inspekce, přestože se evidentně zabýval obchodováním s potravinami.

„Pro uvedené prohřešky bude s provozovatelem zahájeno správní řízení," uzavírá Kopřiva.

 

Právě se děje

Další zprávy