Jídlo je nejdražší za 21 let, ceny ale rostou dál

Tomáš Fránek
3. 2. 2011 14:50
Šéf Světové banky žádá, aby se situace s potravinami začala rychle řešit
Pekárna v severním předměstí Sydney
Pekárna v severním předměstí Sydney | Foto: Reuters

Řím - Potraviny jsou nyní nejdražší za dvacet jedna let. Tlak na vyšší ceny obilovin, masa nebo cukru navíc pokračuje.

Rostoucí ceny potravin jsou podle expertů OSN vážnou hrozbou pro svět. A prezident Světové banky varoval, že vysoké ceny mohou destabilizovat některé části světa a vyvolat nepokoje.

"Mezinárodní společenství musí situaci s potravinami řešit na prvním místě," uvedl šéf Světové banky Robert Zoellick.

Nepřetržitý růst

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).

Index, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu.

Ceny potravin podle internetového deníku DerSpiegel.de rostou už sedmý měsíc po sobě. Ke zdražování potravin přispívá kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině.

Ceny nejvíc stouply u kukuřice, obilovin a cukru, naopak stabilní jsou ceny mléka a masa.

Situace je tak podobná jako v roce 2008, kdy rychlý růst cen potravin vedl k nepokojů a hladovým bouřím v řadě chudých zemí.

Přijdou hladové bouře 

Podle expertů je nyní situace podobná, protože k vlnám politicky motivované nespokojenosti a protestů v Tunisku, Egyptě nebo Jordánsko zčásti přispívají i drahé potraviny.

Tyto nepokoje navíc dále přispívají k růstu tržních cen, protože obchodníci spekulují na to, že vlády těchto zemí budou chtít k uklidnění situace zvýšit dovozy obilnin.

Experti se obávají, že ceny budou dále růst. "Nové údaje ukazují jasně, že tlak na růst cen potravin neustupuje. Vysoké ceny pravděpodobně v nadcházejících měsících přetrvají," uvedl ke zprávě FAO ekonom organizace Abdolreza Aabbassian.

V Česku se už vysoké ceny potravin projevují především u pekařů. Ti už začali zdražovat, některé pekařské výrobky jsou už nyní dražší o patnáct procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy