Ježíšek bude nejlepší za 5 let. Překročí české hranice?

Tomáš Fránek
19. 11. 2010 17:39
Češi plánují větší, ale také menší výdaje na dárky - to podle toho komu odpovídali
Foto: Reuters

Brno/Berlín - Kdyby se obchodníci v Česku měli spolehnout na průzkumy, které ukazují, kolik budou Češi a Moravané utrácet za vánoční dárky, museli by mít nutně těžkou hlavu a raději by se měli dát na věštění z křišťálové koule.

Budeme utrácet víc než loni, zní z jednoho z průzkumu. Ale taky české vánoce budou zase o něco chudší, lidé plánují za vánoční svátky utratit o něco méně peněz než loni, je napsáno ve výsledcích dalšího velkého průzkumu předvánoční nálady.

To Němci mají jasno. Obchodníci čekají nejlepší vánoční útraty za pět let, Němci chtějí společně s Brity a Lucemburčany utrácet za dárky nejvíc v Evropě i podle různých průzkumů.

77 miliard eur

V Německu tak narostou podle asociace maloobchodníků tržby v předvánočním a vánočním období na 77 miliard eur.

Za utrácením je klesající nezaměstnanost v zemi a také růst mezd. „Bude to nejvýraznější nárůst za pět let," řekl šéf asociace Josef Sanktjohanser. Němci mají za Vánoce utratit až 600 eur.

A už teď je jasné, že se na předvánočních utratách v Německu budou podílet i čeští zákazníci, za hranicemi při nákupech totiž často ušetří.

Čechy k předvánočním cestám chtějí lákat třeba Drážďany. Na Čechy proto saská metropole zaměřila i svou reklamní kampaň. Do lákání návštěvníků z Česka letos v zimě Drážďany plánují vynaložit v přepočtu skoro půlmilionu korun.

V českých městech se mají objevit plakáty a letáky se sloganem "Drážďany. Dávají zimě lesk", pro denní tisk je připravena speciální příloha o vánočním Sasku a do Prahy má 26. listopadu dorazit i reklamní kamion.

První zkušenosti českých obchodníků zatím nasvědčují tomu, že letos budou lidé utrácet víc než loni. „Proti loňsku jsme zaznamenali už nyní mírný nárůst prodané elektroniky s tím, že lidé nakupují dárky na Vánoce," řekl Milan Tichý z jedné prodejen elektroniky v Brně.

Utratíme přes tři tisíce

To potvrzují i některé průzkumy. Většina Čechů plánuje letos utratit za vánoční dárky víc peněz než loni. Chystá se k tomu přibližně sedm z deseti lidí, vyplývá z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnost Unilever.

Více než před rokem budou utrácet lidé z nejnižších příjmových skupin, naopak domácnosti s vyššími příjmy budou letos šetřit. Loňské Vánoce byly v Česku kvůli hospodářské krizi meziročně skromnější.  Průměrná útrata na člena rodiny letos vzroste na 3223 korun z loňských 3106 korun.

Podle celoevropského průzkumu společnosti Deloitte ale Čechy čekají chudší Vánoce  než loni i když budou šetřit méně než lidé z dalších evropských zemí.

Zatímco minulý rok byly české rodiny ochotny utratit za vánoční nákupy dohromady 525 eur, letos se tato částka snížila na 495 eur, což v přepočtu představuje asi 12 400 korun.

Tato suma zahrnuje dárky, vánoční výzdobu, ale také nákupy svátečního jídla a pití pro celou rodinu.

Z průzkumu dále vyplývá, že Češi letos hodlají nakupovat především levnější a praktické dárky, 61pct lidí je rozhodnuto, že omezí okruh obdarovávaných pouze na nejbližší rodinu a 66 procent lidí se hodlá zaměřit především na zboží, které je aktuálně ve speciální cenové nabídce.

 

Právě se děje

Další zprávy