Jen na třetině nabízených míst se nevyžaduje angličtina

Radek Pecák Radek Pecák
6. 10. 2011 15:23
Tři procenta pracovních nabídek obsahuje požadavek na znalost slovenštiny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Schenker

Praha - Pokud sháníte pracovní místo a neovládáte angličtinu, počítejte s tím, že až zavoláte na tři inzerované pozice, na dvou z nich s vámi rozhovor brzy ukončí.

Vyplývá to ze statistik portálu Profesia.cz

"Požadavek ovládání anglického jazyka se stal téměř běžnou součástí pracovních inzerátů. V prvním půlroce 2011 požadovalo až 67% nabídek práce zveřejněných na portále Profesia.cz znalost alespoň základů angličtiny," uvádí se v tiskové zprávě portálu.

„V dnešní době dokonce není výjimkou, že společnosti, které požadují aktivní znalost anglického jazyka, už přímo zveřejní nabídku práce v angličtině, aby tak udělaly jakýsi předvýběr kandidátů a nabídku práce zacílily přímo na lidi ovládající angličtinu," vysvětluje Zuzana Lincová, Country Manager společnosti Profesia CZ.

Lidé umí pasivně, firmy chtějí aktivní angličtinu

Kvalita angličtiny Čechů však za požadavky firem zaostává. Podle životopisů jí ovládá jen něco málo přes polovinu lidí hledajících práci. Navíc je rozpor v tom, jakou úroveň jazyků požadují firmy a jakou znalost uvádějí v životopisech uchazeči. Zaměstnavatelé by potřebovali, aby uchazeči ovládali jazyky na vyšší úrovni. Na druhou stranu uchazeči, kteří deklarují znalost angličtiny, nejčastěji ovládají anglický jazyk jen na základní nebo mírně pokročilé úrovni.

Zajímavostí je, že na trhu práce je naopak dvakrát více lidí, kteří umí německy než je pracovních pozic, kde se tento jazyk vyžaduje. Jeho znalost vyžaduje jen něco málo přes dvacet procent nabízených pozic.

Ruština žádaná není

Požadavky na znalost ostatních cizích jazyků jsou podle statistik serveru spíše ojedinělé. Firmy ostatní cizí jazyky požadují zejména pokud jde o specialisty v překladatelství, lektory, či zaměstnance, kteří by měli pracovat pro společnost působící na trhu, kde se nemluví anglicky ani německy. Vyžadují téměř výlučně aktivní znalost jazyka.

Těžko svoji znalost (uvádí ji 16 procent lidí) uplatní v praxi lidé hovořící rusky. Nabídek s prací pro lidi hovořící rusky je totiž z celkového množství jen jediné procento.

Poměrně překvapivé je, že tři procenta nabídek práce požaduje po uchazečích slovenštinu.  To ale je způsobeno hlavně tím, že část nabídek má jako místo výkonu práce uvedenou Slovenskou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy