Jednu z tradičních továren ČKD kupují Skotové

Ekonomika Ekonomika
30. 7. 2013 10:45
ČKD Kompresory se mají podle předběžné dohody stát součástí skotské skupiny Howden
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Strojírenská skupina ČKD zredukuje počet svých dceřiných společností. Rozhodla se prodat výrobce kompresorů, firmu ČKD Kompresory. Stoprocentní podíl podle zdrojů online deníku Aktuálně.cz získá skotská skupina Howden.

Představitelé obou společností podepsali předběžnou smlouvu o koupi už v červenci, nyní o budoucí změně majitele informovali vedoucí zaměstnance podniku. K finálnímu prodeji by mělo podle zdrojů z firmy dojít po uplynutí dvouměsíčního přechodného období, tedy v říjnu.

Vedení ČKD se na dotaz online deníku Aktuálně.cz k akvizici nevyjádřilo. Informaci nechtěl komentovat ani odborový předák ČKD Kompresory Tomáš Křeček. "Nezlobte se, ale k tomu vám nic neřeknu," reagoval na dotaz.

Pokud se akvizice zdárně dokončí, jedné z kdysi známých továren ještě slavnější značky ČKD se otevře možnost expandovat na nové trhy. Skupina Howden kromě Velké Británie působí také například ve Španělsku, Francii nebo v Africe, kde je značný potenciál rozvoje investic do oblasti plynu a ropy.

Tuzemský výrobce kompresorů může naopak Skotům poskytnout letité zkušenosti se zakázkami v Rusku nebo na Ukrajině a v Bělorusku.

Howden - stejně tradiční jako ČKD

Historie skotské strojírenské společnosti Howden sahá do poloviny 19. století. Firma původně vyráběla kotle a parní motory pro námořní průmysl, postupem let se její portfolio rozšířilo o ventilátory, dmychadla, kompresory nebo výměníky tepla. Skupina Howden v současné době zaměstnává 4200 lidí, její dceřiné společnosti působí v sedmnácti zemích světa. Tržby skupiny Howden loni dosáhly výše 1,32 miliardy liber, což v přepočtu představuje zhruba 39,61 miliardy korun.

Převzetím ČKD Kompresory se skupina Howden rozšíří o dalších zhruba 340 zaměstnanců. Český výrobce kompresorů by pak mohl ročně přispět tržbami ve výši až dvou miliard korun.

ČKD Kompresory vlastní firma ČKD Asset, kterou jako majoritní akcionář kontroluje miliardář Petr Speychal, a to prostřednictvím britské firmy Hanbury Finance Limited. Součástí skupiny ČKD jsou kromě společnosti ČKD Kompresory také firmy ČKD Praha DIZ, ČKD Energy a ČKD Elektrotechnika.

 

Právě se děje

Další zprávy