Jednotná Evropa? Francie neměla zabavit české papoušky

Tomáš Fránek
27. 9. 2010 21:05
Francouzská celní správa neoprávněně pokutovala českého chovatele papoušků
Lori mnohobarvý - loriové žijí v tropických deštných pralesích, zemědělsky obdělávaných oblastech, kopcovitých stráních v otevřených krajinách i v mangrových lesích. Živí se ovocem a zeleninou.
Lori mnohobarvý - loriové žijí v tropických deštných pralesích, zemědělsky obdělávaných oblastech, kopcovitých stráních v otevřených krajinách i v mangrových lesích. Živí se ovocem a zeleninou. | Foto: Reuters

Brno - Český chovatel papoušků málem doplatil na to, že francouzská celní správa nezná evropské právo.

Chovatel totiž převážel vzácné papoušky z českého chovu do Velké Británie, ve Francii ale celníci ptáky zabavili. Chovatel dostal vysokou pokutu - podle francouzských úřadů totiž nedoložil osvědčení o původu zvířat.

To ale byl chybný postup, tento doklad musí chovatelů předložit pouze v případě, pouze pokud se vzácná zvířata narodí mimo EU. Na papoušky z českého chovu potvrzení není potřeba.

Vráceno až po upozornění

"Tento dokument nemohl být v daném případě vůbec vyžadován a tudíž ani neměla být uložena žádná sankce. Poškozenému navíc nebylo ve věci doručeno rozhodnutí, a to ani po několika urgencích českého zastupitelského úřadu," uvedlo české Solvit centrum, které se zabývá mimosoudním řešení sporů v rámci EU.

Celní úřad nakonec právě pro intervenci Solvit centra musel vrátit jak pokutu, tak musel zaplatit i vysoké odškodnění za zabavené ptáky.

"Samotní papoušci (samec a samice rodu ara chloroptera) již bohužel nemohli být navráceni, neboť mezitím změnili majitele - byli předáni zoologické zahradě. Poškozenému občanovi však byla alespoň přiznána uspokojivá finanční kompenzace," uvedli zástupci Solvit centra.

Francouzský případ dokladuje to, že si Češi v posledních letech nenechají od úřadů dalších členských zemí Evropské unie nic líbit a dokáží se bránit.

Češi si stěžují často

Lidé z Česka tak patří společně s Italy, Iry, Poláky nebo Litevci mezi ty národy, které si stěžují čím dál častěji. A s Iry jsou skutečnými přeborníky, z Česka je nejvíc stížností na počet obyvatel.

Stížnost pomohla také českému lékaři, kterému nechtěla lékařská komora v Německu uznat jeho odbornou kvalifikaci. Po zásahu lidí ze Solvit centra si nakonec lékař mohl otevřít praxi v Německu.

Úspěšné byly také stížnost firem, které vyvážejí do Polska a úřady jim nevracely daň z přidané hodnoty. Část peněz zaplacených na daních dostal zpět i Čech, který pracoval ve Velké Británii. Jeho žádosti přitom byly opakovaně zamítnuty z důvodu, že jeho rodina žije v České republice.


 

Právě se děje

Další zprávy