Jedinou Activii si už nekoupíte. Danone mění strategii

Tomáš Fránek
25. 4. 2012 5:30
Firma se rozhodla jogurt prodávat jenom v balení po více kusech

Praha - Největší světový výrobce jogurtů, společnost Danone, mění v českých obchodech strategii při prodeji jednoho ze svých nejoblíbenějších produktů, jogurtů Activia.

Lidé si už nemohou koupit pouze jeden jogurt a musí si vzít do svých nákupních košíků celé balení výrobku - tedy dva, šest nebo dvanáct jogurtů Activia.

Firmu k tomuto neobvyklému kroku vedlo dlouhodobé sledování chování spotřebitelů v obchodech.

Activia patří mezi nejprodávanější jogurty v Česku, Danone má celkově na trhu zhruba třetinový podíl. Za měsíc se v tuzemsku prodají jogurty za přibližně tři sta milionů korun.

Není to diskriminace

Podle České obchodní inspekce společnost Danone tímto omezením nijak nediskriminuje zákazníky, kteří by si chtěli koupit jenom jeden jogurt.

"Žádný právní předpis takový prodej nyní nezakazuje. Je na spotřebitelích, aby si zvolili, zda si koupí balení o více kusech nebo jednotlivé jogurty jiné značky," říká mluvčí inspekce Miloslava Fléglová. Podle ní sice v Česku existoval zákaz takového prodeje, ten byl ale zrušen v roce 1995.

Obchodníci zatím tento krok Danone nechtějí hodnotit s tím, že platí zatím jen krátkou dobu.

Podle ředitele kvality a vnějších vztahů české pobočky Danone Miloše Štafena přistoupila firma ke změně balení jogurtů Activia po důkladném uvážení.

"Z průzkumu spotřebitelského chování a dlouhodobého sledování nákupních zvyklostí vyplývá, že spotřebitel na jeden nákup nakupuje čtyři kelímky jogurtu Activia, přičemž dva z nich jsou stejného ochucení," vysvětluje Štafen.

Cena zůstala stejná

Důvod však může být praktičtější: Podle Štafena totiž prodej dvoubalení umožnil firmě zachovat stejnou cenu jogurtu, jako byla před novoročním zvýšením DPH o čtyři procentní body.

Zástupci Danone jsou přesvědčeni, že při prodeji čerstvých mléčných výrobků jsou skupinová balení obecným trendem, který postupně ovládne obchody.

"S podobným trendem se setkáte i v okolních zemích, jako je Německo nebo Rakousko. V současné době jsou u Activie v nabídce ještě šestibalení (6 x 120 g) a dvanáctibalení (12 x 120 g). Tato forma prodeje zohledňuje způsob, jak jsou výrobky nakupované a lépe uspokojí přání zákazníků," říká Štafen.

 

Právě se děje

Další zprávy