Je tu revoluce, McDonald's neprodává hamburgery

Tomáš Fránek
20. 1. 2011 12:30
Firma zahájila v Paříži pilotní projekt, lidé dostanou místo hamburgerů saláty
Foto: Tomáš Fránek

Paříž/Praha - Největší světový řetězec rychlého občerstvení McDonald's dělá revoluční krok.

V Paříži zahájil provoz restaurace, kde lidé nedostanou hamburgery, které dosud k McDonald's neodmyslitelně patřily. Podle firmy jde o pilotní a zcela nový koncept, který má za několik měsíců ukázat, zda lidé na fast food bez hamburgerů přistoupí.

"Je to pro nás prototyp, experimentální laboratoř," uvedla viceprezidenta McDonald's pro Francii a jižní Evropu Isabelle Kuster.

Salát za sedm eur

V první restauraci bez hamburgerů, která stojí v pařížské čvrti La Défense, lidé dostanou různé druhy salátů v ceně kolem sedmi eur.

Deník Die Welt uvedl, že si zákazníci si mohou vybrat mezi více druhy salátů. Přidat si k nim mohou celkem 28 přísad, jako třeba ovčí nebo balkánský sýr, sušená rajčata či olivy.

A pokud se koncept osvědčí, chce McDonald's otevřít dalších dvacet podobných provozoven ve Francii. Ta je po Spojených státech pro řetězec druhým nejdůležitějším trhem na světě s obratem 3,6 miliardy eur.

Jde o další krok, který má zakazníky přesvědčit o tom, že řetězec je šetrný k životnímu prostředí. Už předloni rozhodla firma, že místo charakteristické červené barvy bude použita zelená.

Červené pozadí pro žluté logo se tak změnilo na zeleno, zelená převládá i v prodejnách řetězce.

Zelený místo červeného

"Po dokončení rekonstrukcí bude v interiéru převažovat spíše spousta zeleně než červená barva. Je to také důkaz úcty k životnímu prostředí," uvedl Holger Beeck z německé pobočky. První zelené provozovny firmy jsou už také v Česku a na Slovensku.

Firma se v poslední letech zaštiťuje tím, že se chová ekologicky a myslí na zdraví zákazníků. Loni se tak rozloučila s trans-mastnými kyselinami ve fritovacím oleji. Lidem nabízí zdravější stravu.

McDonald's v USA a Kanadě nahradil doposud používaný řepkový a slunečnicový olej směsí vysoce olejnatých slunečnicových a sojových olejů.

 

Právě se děje

Další zprávy