Jaro se blíží, benzin opět výrazně zdražuje

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
15. 2. 2013 12:33
Za posledních deset dní se průměrná cena za litr Naturalu 95 zvýšila o padesátník
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Už neplatí, že v Česku jsou ceny benzinu a nafty přibližně stejné. Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu nadále rostly.

Výrazněji ale zdražoval nejprodávanější benzin Natural 95, jehož průměrná cena se proti minulému týdnu zvýšila o 27 haléřů na 36,34 koruny za litr. Za posledních deset dní je však nárůst již přes padesát haléřů.

Cena nafty vzrostla o deset haléřů na 35,90 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot podle analytiků stoupají kvůli rostoucí ceně ropy. "Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu následovaly cenu ropy a poskočily vzhůru. Cena benzinu na tamním trhu stoupla v minulém týdnu o 1,8 procenta, nafta zdražila o 2,4 procenta. Kurz české koruny stagnoval," uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Kdyby nebyla česká ekonomika v recesi, ještě více by zaplatili při tankování také majitelé vozů s dieselovými motory. "Rozdíl mezi vyšším nárůstem cen benzinu oproti naftě je způsoben poklesem průmyslové produkce, česká ekonomika se trápí několik měsíců po sobě. V důsledku toho klesá přeprava zboží a průmyslových komponent a slabá poptávka po naftě tlumí růst cen," komentoval rozdílné tempo zdražování benzinu a nafty analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek.

Nejdražší je hlavní město

Nejdražší benzin se prodává u pražských čerpacích stanic. Řidiči v metropoli za litr Naturalu 95 zaplatí 37,41 koruny, což je o 56 haléřů víc než v druhém nejdražším regionu Jihomoravském kraji. Také nafta je v Praze nejdražší, řidiči ji tankují za 36,72 koruny za litr.

Naopak nejlevněji koupí benzin řidiči v Jihočeském kraji, kde litr Naturalu 95 stojí 35,76 koruny. Pod hranicí 36 korun se cena benzinu drží ještě v Libereckém kraji, kde Natural 95 stojí 35,90 koruny za litr, a v Ústeckém kraji, kde ho řidiči koupí za 35,97 koruny za litr.

Také nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji. Motoristé tam litr dieselu pořídí za 35,37 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy