Jarního ječmene bude letos méně, ale bude kvalitní

ČTK ČTK
26. 7. 2015 10:01
Polovinu tvoří české odrůdy. O ně mají sladovny největší zájem, protože produkty z něj mohou splnit podmínky pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Letošní úroda jarního ječmene bude podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) o skoro desetinu nižší než loni, i když osevní plocha vzrostla o 5,6 procenta. Podle odhadu poklesne jeho výnos o 14,4 procenta na 4,76 tuny z hektaru. Celkem by se mělo urodit 1245 tisíce tun jarního ječmene.

"Jeho kvalita by ale měla být dobrá," uvedl ředitel svazu pivovarů Vladimír Balach, podle kterého nejde o katastrofický úbytek úrody. Zprávy o sklizni se budou ještě upřesňovat, zatím jsou zpracovány jenom tři procenta jeho plochy s výnosem 4,94 tuny z hektaru.

"Kvalita ječmene by měla být dobrá a i rozumná výtěžnost. Není to žádná katastrofická zpráva," řekl k odhadům Balach.

Polovina jsou české odrůdy

Polovinu z osevu tvoří české odrůdy. O ně mají sladovny největší zájem, protože produkty z něj mohou splnit podmínky pro používání chráněného zeměpisného označení České pivo.

Podle Ječmenářské ročenky zpracovatelé letos vykoupí 679 220 tun jarního ječmene. "Zemědělci musí pro výše uvedené množství sklidit 781 tisíc tun sladovnického ječmene ze 164 tisíc hektarů," uvedl Vratislav Psota z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Po revoluci byla pole jarního ječmene oseta jenom českými a slovenskými odrůdami. Po nástupu zahraničních odrůd se začala jejich výměra snižovat, o desetiletí později byly české sladovnické odrůdy jenom přibližně na pětině osetých ploch.

Od roku 2008, kdy došlo k zápisu CHZO České pivo do rejstříku označení, začaly české odrůdy zase pole plnit, na výrobu "Českého piva" však mohou být použité i některé zahraniční odrůdy.

"Letos odebereme pro naše sladovny více než sto tisíc tun sladovnického ječmene schválených odrůd pro CHZO České pivo. Z něj vyrábíme slad pro všechny naše značky," uvedl sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. CHZO České pivo používá 14 pivovarů s více než 80 značkami. Jde přibližně o 65 procent tuzemského pivního trhu.

V současné době se v ČR každoročně vyrobí kolem 520 tisíc tun sladu, přibližně polovina z něj se vyveze do zahraničí. Slad pro tuzemský trh je většinou vyráběn z českých ječmenných odrůd.

 

Právě se děje

Další zprávy