Jančurův RegioJet zatím u soudu ve sporu s ČD neuspěl

ČTK ČTK
29. 10. 2012 11:01
Podnikatel Jančura tvrdí, že kvůli nečinnosti ÚOHS přichází měsíčně o 10 milionů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RegioJet

Brno - Krajský soud v Brně zamítl návrh železniční dopravní společnosti RegioJet na vydání předběžného opatření ve správním řízení, které vede od ledna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s Českými drahami (ČD).

Informace byla zveřejněna na internetových stránkách soudu.

ÚOHS podezřívá ČD ze zneužití dominantního postavení na trase Praha-Ostrava. Úřad zatím nerozhodl, RegioJet chtěl, aby to soud úřadu nařídil.

RegioJet podle svého mluvčího Aleše Ondrůje chtěl, aby soud úřadu stanovil termín, dokdy má rozhodnout. Podle něj má soud na stole ještě další žalobu na nečinnost ÚOHS, o které dosud nerozhodl.

Antimonopolní úřad začal cenovou politiku ČD zkoumat od podzimu 2011, v lednu 2012 zahájil řízení. RegioJet v žalobě uvedl, že ÚOHS zatím nedospěl k žádnému návrhu ani nevydal předběžné opatření. Podle firmy prý "neplní úlohu, která mu byla svěřena zákonem, to znamená efektivně zajistit a ochránit férové soutěžní prostředí".

České dráhy si vedou svou

Firma uvedla, že v důsledku nečinnosti ÚOHS se prohlubuje ztráta RegioJetu způsobená chováním ČD ve výši asi deseti milionů měsíčně. Firma také uvedla, že některé své další projekty zmrazila.

Soud firmě nevyhověl. Uvedl mimo jiné, že "žalobce (RegioJet) neprokázal, respektive ani nemohl prokázat dostatečně intenzivní potřebu zatímně upravit poměry hrozící vážnou újmou".

RegioJet začal na trati z Prahy do Ostravy jezdit loni v září. České dráhy tři dny po zahájení provozu RegioJetu koncem téhož měsíce nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové.

Majitel RegioJetu, podnikatel Radim Jančura, poté prohlásil, že jeho firma může kvůli cenové politice Českých drah zkrachovat. ÚOHS v říjnu oznámil, že zahajuje šetření případu. Letos v lednu zahájil i správní řízení. Zabývá se možným uplatňováním podnákladových cen. České dráhy dlouhodobě tvrdí, že se porušení pravidel hospodářské soutěže nedopouštějí.

 

Právě se děje

Další zprávy