Jančura kupuje největší autobusy. Na žluto je neobarví

Radek Pecák Radek Pecák
14. 1. 2014 6:30
Autobusy vyrobí továrna EvoBus Bohemia v západočeském Holýšově.
Autobus Setra S 431 DT EURO VI
Autobus Setra S 431 DT EURO VI | Foto: Setra

Holýšov - Devět nových autobusů, které od přelomu května a června plánuje nasadit společnost Student Agency, budou dosud největší ze všech, které firma Radima Jančury provozuje. Patrové autobusy jsou dlouhé téměř čtrnáct metrů a pojmou 73 cestujících.

Místo tradiční žluté barvy budou mít bílou barvu s logem DB. "Jsou určeny výhradně pro provoz na linkách Praha - Mnichov a Praha - Norimberk - Mannheim, které Student Agency provozuje pro Deutsche Bahn," potvrdil online deníku Aktuálně.cz mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Na zmíněných dvou německých linkách jezdí Jančurovy autobusy s tuzemskými řidiči a stevardy již přes dva roky. Dosud na nich Student Agency nasazovala jednopodlažní autobusy Irizar s kapacitou 60 sedaček.

Nové dvoupodlažní autobusy Setra S 431 DT Euro 6 nabídnou nejen o 13 míst k sezení více, ale také prostor pro přepravu vozíčkářů či malou kuchyňku.

Student Agency přitom poprvé nakupovala od koncernu Daimler. Skelety autobusů vznikají v Holýšově, kde je závod firmy EvoBus, vlastněný právě německým Daimlerem. Holýšovská firma vyrábí kromě značky Setra také autobusy s logem Mercedes-Benz.

Za dodávku devíti autobusů zaplatí Student Agency přes 110 milionů korun.

Vnitrostátní premiéra v Německu 

Flotila autobusů Student Agency se tím rozšíří na zhruba 160 vozů. Nejpočetnějším typem zůstane španělský Irizar PB na podvozku Scania nebo Volvo, většinu ve výbavě Fun & Relax. Druhým nejpočetnějším typem je Beulas Aura.

Od 15. prosince se norimberská linka rozšířila až do Mannheimu a nově je na ní také povolena i vnitrostátní doprava právě z Norimberku do Mannheimu. Autobusy Student Agency provozované ve spolupráci s DB Bahn se tak staly prvními vozy českého dopravce, v nichž je na území Německa povolena vnitrostátní doprava. Všechny tyto linky jsou přitom začleněny do systému vlakové dopravy DB Bahn, takže cestující si může koupit jízdenku na železničním nádraží kdekoli v Evropě.

Student Agency na začátku letošního roku oslavila desáté výročí od první jízdy svého žlutého autobusu - vyjel 5. ledna 2004 na trasu Praha-Brno. Nyní je firma největším dálkovým dopravcem na pravidelných linkách v Česku, od roku 2004 přepravila přes 34 milionů cestujících a ujela zhruba 183 milionů kilometrů.

Za loňský rok 2013 přepravila Student Agency podle svých prvních odhadů přes 5,6 milionu cestujících na pravidelných linkách, což představuje meziroční nárůst o 10,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy