Jan Hus exkluzivně pro Aktuálně.cz o finanční krizi

Karel Toman
6. 7. 2010 14:46
"Kořen zajisté všeho zlého v milování peněz," tvrdil muž upálený před 595 lety

Praha - "Haléřík poslední, jenž jest babička v šlojéřku zavázala, aby ani lapka ani zloděj jí ho nevzal, ten haléřík jest na ní vylůdí."

Připomíná vám to něco? Co takhle jedna kacířská myšlenka: kromě církve 15. století sedí tato Husova věta z jeho Desatera kázánie Božie také na příliš mnoho nevinných obětí finanční krize, než aby šlo o náhodu.

Teze k zamyšlení je tedy tato: peníze si před Kostnicí omotaly církev. Před Lehman Brothers udělaly totéž s politikou. A když té nenasytnosti bylo už opravdu moc, přišel čas bolestných reforem. Reformace.

Premiérovy kuběny, prezidentovy kostky

"I on měl svou kuběnu, která bydlela na Vyšehradě. Mimo to však zřídil v domě svém zrovna hampejz veřejný," cituje rozhlasový pořad Toulky českou minulostí výsledek vizitace pražských far z konce 14. století. Farář Ludvík Kojata, kterého načapala, hrál ke všemu tak horlivě v kostky, že se pravidelně vracel domů nahý.

Střih. Šest století později. V nevěstinci jednoho poslance se konají stranické schůze, s majitelkou dalšího hampejzu podniká dokonce premiérova žena. Ani takto úzký kontakt na byznys spojený s obchodem s lidmi a únosy ho však nestál křeslo.

"Hra v kostky" - herní průmysl a praní špinavých peněz - dnes svléká do naha stovky rodin. Slabost, jaké se těší u místní legislativy, je přesto známá v celé Evropě. Nedávno ji stvrdil prezident vetem loterijního zákona, který si naopak z duše přáli starostové obcí, kde hazardem zničené rodiny žijí v rukou lichvářů a exekutorů.

Tento deník se jmenuje Aktuálně.cz - aktuálnost Husovy mise je v její sociálně-ekonomické síle a nemusíte být zatrpklý volič ani horlivý věřící, aby vás to trklo.

Hus live: Milovat peníze je zlé

"Všichni vládcové, ať duchovní či světští, kteří nevládnou spravedlivě, nejsou vladaři nýbrž lupiči," vyjádřil to zostra už jeho předchůdce Jan Milíč z Kroměříže. Hus by se právě proto ve svých kázáních určitě hezky vyřádil i dnes.

V přímém televizním přenosu z Betlémské kaple nebo některého svého slavného "open-air" kázání (kdoví, jestli by na ČT prošel) by jako kovaný kacíř nejspíš hřímal, že politika se stala neskrývaným byznysem a místo aby veřejné statky spravovala, naopak je drancuje.

Nevidím, já to nevidím... Ministr vnitra Stanislav Gross poté, co zhlédl škody na Václavském náměstí v Praze zpusobené odpůrci globalizace během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, 26.9.2000.
Nevidím, já to nevidím... Ministr vnitra Stanislav Gross poté, co zhlédl škody na Václavském náměstí v Praze zpusobené odpůrci globalizace během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, 26.9.2000. | Foto: Hynek Groman, Top Víkend Magazín

Příkladů, kdy obec platí nejvyšší nabídce a prodává té nejnižší (pokud se s tendrem vůbec obtěžuje), by měl Hus jen z pražského magistrátu dost. Od hotelu Praha po Opencard. Justiční paláce, armádní hotely, eko-super-tendry a Gripeny ani netřeba zmiňovat

Za jeho časů byly na prodej odpustky, fary i církevní hodnosti. Pro ty, kdo na to měli, byl po ruce vždy nějaký ten dispens neboli výjimka z regulace. Tak vznikali "mnohoobročníci". "Kořen zajisté všeho zlého v milování peněz," hlásal Hus o církvi. „Nejeden se v úřad kúpil, proto aby druhých lúpil," napsal zase o moci světské jeho současník Smil Flaška z Pardubic.

Dnes si tajné akciovky na úkor druhých odpouštějí daně na Seyschelách a přitom je jich letos v Česku poprvé víc, než těch normálních. Velrybáři si místo far skupují volební obvody a dispensu z pravidel férové soutěže říkají provize.

Kacíř Obama proti Wall Streetu

"Psi se o kost hryžou. Vezmi kost a přestanou," glosuje Hus. Jakoby už před šesti sty lety tušil, co s českou politikou udělají veřejné zakázky, evropské dotace a vynález zvaný akcie na doručitele.

Není také těžké představit si Husa na "koncilu" G20 nebo v americkém Kongresu, jak tam ve jménu "folks on the main street" tepe finančníky.

"Aha, poznajte se, lúpežníci chudých lidí," hájil by dnes možná Obamovu reformu bank a hedgeových fondů na Wall Street, které nepoučily finanční krize z 80. a 90. let 20. století a jejichž záchrana stála tamní daňové poplatníky kolem deseti bilionů dolarů. Nejméně dvě další generace dlužníků to teď splatí utažením opasků. A pokud Západ omezí svou rozvojovou pomoc, zemře v chudých zemích víc dětí, varuje Světová banka.

Místo supích fondů lásku k bližnímu

Tak tohle nám tedy nevyšlo. Pražští delegáti Pavel Bém a Milan Richter.
Tak tohle nám tedy nevyšlo. Pražští delegáti Pavel Bém a Milan Richter. | Foto: Jan Langer

I proto by dnes zřejmě Hus odsoudil finanční spekulace mnohem radikálněji než německá kancléřka, která doma zakázala "naked short selling" - spekulativní obchody s dluhy států. Ty už přitom několik měsíců potápí Řecko - významného hlídače jižní hranice NATO.

Spolu s Apoštolským stolcem by se Hus na půdě OSN dost možná dožadoval i zákazu takzvaných "supích fondů" (vulture funds), které za hubičku skupují dluhy rozvojových zemí a potom se domáhají jejich zaplacení i s pořádným úrokem.

Hlavně by ale asi káral naši posedlost věcmi a spotřebou, která nás do celého průšvihu finanční a dluhové krize dostala především.

"V našich časech láska k bohu a bližnímu tak, běda, ustydla, že téměř žádná péče není o věci duchovní, když všechna naše starost a snaha je pohroužena v světské smetí," říká Hus. "Neboť světští páni předstírajíce nouzi, drou své poddané berněmi," dodává. Rozdíl je ten, že dnes už politici nouzi nepředstírají. Máme demokracii, dostali jsme se do ní sami.

"Vzkazuji všem věrným Čechům"

Hus byl za kritiku cynického byznysu, v který se církev proměnila, 240 dní vězněn. Z hrozivých podmínek své cely dostal horečky a vážné střevní potíže, až se myslelo, že umře dřív, než proces s ním skončí. Stačilo slůvko "odvolávám" a byl "volný." Na svých obviněních přesto trval.

Prosbu, kterou v noci před upálením vzkazuje "všem věrným Čechům", se proto dnes vyplatí číst pozorně. Poměry a slovník se změnily, poselství ne.

"Prosím pánů, aby byli milostiví ke svým chudým a milostivě s nimi nakládali. Prosím měšťanů, aby vedli své obchody poctivě, prosím řemeslníků, aby věrně konali své dílo a z něho žili. Prosím služebníků, aby věrně sloužili svým pánům a paním. Prosím mistrů, aby jsouce dobře živi věrně své žáky učili.

Tento list, psal jsem vám v žaláři v okovech čekaje nazítří odsouzení na smrt, maje však plnou naději v Bohu...Také prosím, abyste se milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdu každému přáli."

Jan Hus byl upálen před 595 lety, 6. července 1415 v Kostnici.

 

Právě se děje

Další zprávy