James Bond si hodinky vzít nedá, i když to Češi zkusili

Tomáš Fránek
25. 1. 2012 14:30
Světoznámá švýcarská hodinářská firma uspěla v boji o ochranu značky Omega
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Jedna z nejznámějších hodinářských firem na světě, švýcarská společnost Omega, vytáhla v Česku do boje o ochranu své značky. A zatím se jí daří.

Švýcarům se nelíbí, že název Omega chce užívat také firma Slot z Karlových Varů podnikající v hazardu. Ta si požádala o registraci značky Slot Omega.

Úřad průmyslové vlastnictví už celý spor k nelibosti Švýcarů jednou rozhodl. Podle jeho verdiktu obě značky nejsou podobné a lidé si je plést nebudou. "Neexistuje možnost záměny či asociace," rozhodl úřad a povolil ochranu značky i pro hazardní firmu.

Všichni nás znají

Švýcaři, jejichž výrobky nosil třeba agent 007 James Bond (Daniel Craig) ve filmu Casino Royale, ale také jsou oficiální časomírou při olympijských hrách, se obrátili na soud.

"Značka Omega je užívána na vrcholných sportovních akcích po celém světě, včetně olympijských her, a prostřednictvím médií je tak známa nejen sportovní veřejnosti ve světě, ale i v České republice," uvedli zástupci švýcarské hodinářské firmy.

Podle nich si lidé v Česku spojí značku Omega především se sportem, nikoliv s hazardem (za který sázení na sportovní zápasy považují).

Soudy rozhodly ve prospěch Švýcarů, úřad musí proto celý známkoprávní spor projednat znovu. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze si průměrný divák může značku Omega v důsledku sledování sportovních přenosů spojit i se sázkami na sport a dalšími výherními soutěžemi - tedy s hazardem.

Znovu to projednejte

Tento názor potvrdil i Nejvyšší správní soud a úřad musí námitky švýcarské hodinářské firmy projednat znovu a značku Slot Omega zatím chránit nesmí.

Spor o značku Omega je další, kterou velké firmy vedou v Česku.

Legendární americká skupina Metallica tak třeba dosáhla toho, že po deseti letech zmizí v Česku z registru chráněných názvů stejnojmenná značka, kterou čeští podnikatelé využívali pro svoje výrobky.

 

Právě se děje

Další zprávy