Jako kníže. Banky zvýšily zisk, i když je stíhá krize

Zdeněk John
31. 5. 2010 10:29
Tuzemské banky úspěšně překonávají nárůst neslácených úvěrů, hlásí ČNB
Banky plují skrz krizi úspěšně, jako lídr TOP09
Banky plují skrz krizi úspěšně, jako lídr TOP09 | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Tuzemské banky a spořitelny proplouvají ekonomickou krizí jako Karel Schwarzenberg volbami do sněmovny: vítězně.

Za první čtvrtletí roku vydělaly 13,8 miliardy korun čistého, což je téměř o 16 procent lepší výsledek než rok předtím.

Česká národní banka, která je zodpovědná za dohled nad finančním trhem, ale ve své nejnovější zprávě upozorňuje na drobný otvor v klidně plující lodi: stoupající počet nesplácených úvěrů. Zatím se ho daří ucpávat.

ČNB je přesvědčena, že právě nesplácené úvěry jsou v tuto chvíli pro banky největším rizikem.

Lidé bez peněz

Od počátku roku zaznamenaly banky jejich nárůst o sedm procent. Takzvané úvěry se selháním (tak se v bankovní terminologii označuje moment, kdy dlužník přestane splácet) v součtu tvoří 123,5 miliardy korun.

Firmy i lidé, kteří si půjčili v bance, přestávají splácet především proto, že je do této situace dostal pokles ekonomiky (ubylo zakázek firmám) nebo ztráta zaměstnání  (lidé přišli o příjmy, z nichž dosud platili úvěr).

Ke konci března tak musely banky zaplatit 5,6 miliard nákladů na odpisy či tvorbu opravných položek. To jsou jejich ztráty ze znehodnocování úvěrů.

Singer: Potěšující vývoj

"Bankovní sektor zůstává ziskový a dobře kapitalizovaný a dokázal i v nepříznivém ekonomickém prostředí během prvního čtvrtletí pokračovat v trendech z úspěšného loňského roku," komentoval situaci viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. „Potěšitelné je, že ztráty ze znehodnocení finančních aktiv, hlavně úvěrů, ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím minulého roku mírně poklesly," dodal.

Na tuzemském trhu na konci prvního čtvrtletí 2010 působilo celkem 39 bank a poboček zahraničních bank, uvádí v tiskové zprávě ČNB. Z toho bylo celkem 16 bank, pět stavebních spořitelen a 18 poboček zahraničních bank.

 

Právě se děje

Další zprávy