Jak se chová Česko k IT? Jde to, ale na Estonsko nemá

Redakce EKO
20. 9. 2008 0:00
Nejlépe jsou na tom v USA, na Tchaj-wanu a v Británii
Foto: Ondřej Besperát

Praha - V celosvětovém Indexu konkurenčního prostředí IT odvětví se umístila Česká republika na 29. místě. Nepřišlo zlepšení, ani pád.

Nejlépe jsou na tom v USA, na Tchaj-wanu a ve Velké Británii. Žebříčku zemí bývalého východního bloku vévodí Estonsko, Slovinsko a Maďarsko. Česká republka se umístila na čtvrtém a Slovensko na pátém místě.

Studii podruhé vydává agentura Economist Intelligence Unit, kterou sponzoruje protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA). Hodnotí se prostředí oboru informačních technologií v šestašedesáti státech světa.

Česká republika se propadla o čtyři příčky (32. místo) v hodnocení obchodního prostředí a v hodnocení tuzemského právního prostředí IT odvětví klesla o dvě příčky na 30. pozici.

"Polepšila se naopak v oblasti IT infrastruktury (28. příčka), o dva stupně v rozvoji lidského kapitálu (31. příčka) a o tři stupně v oblasti výzkumu a vývoje (25. příčka)," řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské aliance BSA.

Podle agentury Economist Intelligence Unit se na utváření stabilního prostředí v sektoru IT podílí následujících šest faktorů.

Důležitá je široká základna pracovní síly s potřebnými dovednostmi, atmosféra podporující rozvoj inovací, špičková technologická infrastruktura i důsledný právní systém, který chrání duševní vlastnictví.

Nutností je dále otevřené a konkurenční ekonomické prostředí a konečně vláda, která zajišťuje vhodnou rovnováhu mezi podporou technologií a podporou konkurenčního prostředí, v němž musí působit zákonitosti trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy