Jak na "šmejdy"? Stát se probudil, chystá zpřísnění

ČTK ČTK
16. 5. 2013 16:53
Pořadatelé budou předváděcí akce muset hlásit dopředu České obchodní inspekci
"Poukaz na slevu, která se nebude opakovat."
"Poukaz na slevu, která se nebude opakovat." | Foto: Jiří Hovorka

Praha - Pořadatelé předváděcích akcí mají mít nově povinnost hlásit dopředu České obchodní inspekci podrobnosti o svých prodejních akcích. Senioři, kteří se stali obětí podvodných praktik těchto prodejců, se také budou moci obrátit na systém "Spotřebitelského ombudsmana".

Na podzim by dále měl vstoupit v účinnost zákaz řetězení živností. Navrhuje to ministerstvo průmyslu a obchodu, které tak chce omezit nekalé praktiky při předváděcích akcích.

"Připravili jsme opatření, která mají okrádání spotřebitelů zabránit. Společným postupem ministerstva, kontrolních orgánů a spotřebitelských organizací tak zamezíme poškozování zákazníků," uvedl ministr průmyslu Martin Kuba.

Změny zákonů od podzimu

Firmy i jednotlivci, kteří předváděcí akce pořádají, budou mít nově ohlašovací povinnost. Podle navržené novely zákona o ochraně spotřebitele bude každý prodejce povinen ohlásit České obchodní inspekci patnáct pracovních dnů před konáním prodejní akce adresu a místo, kde bude akce uskutečněna, datum, časový harmonogram a předmět akce.

Součástí ohlašovací povinnosti budou také údaje o organizátorovi. Stejné údaje bude muset pořadatel také uvést v nabídce k účasti, kterou rozešle spotřebitelům. Prodejce také bude muset konkretizovat, jaké zboží či služby bude na akci nabízet. Za porušení těchto povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta.

Ministerstvo chce také vytvořit systém "Spotřebitelského ombudsmana", podílet se na něm má 227 obecních úřadů a ministerstvem finančně podporované nevládní spotřebitelské organizace. Lidé, kteří doplatili na účast na předváděcích akcích, se budou moci obrátit na živnostenský úřad, kde dostanou informace o možnostech dalšího postupu.

Lidé, kteří doplatili na účast na předváděcích akcích, se budou moci obrátit na živnostenský úřad, kde dostanou informace o možnostech dalšího postupu. Získají tam například formuláře pro odstoupení smlouvy. Živnostenský úřad poté případ elektronicky předá příslušné nevládní organizaci.

Zákaz řetězení živností má zabránit současné praxi, kdy podnikatel, kterému byla zrušena živnost, dál podniká ve stejném oboru. "Zákaz řetězení živností znemožní nepoctivým prodejcům vyhýbat se napíklad placení pokut a přitom podnikat dále," uvedl Kuba

Legislativní úpravy zákazu řetězení živností a ohlašovací povinnosti by měly podle ministerstva nabýt účinnosti na podzim.

Zákon se porušuje na čtyřech z pěti akcí

Firem, které oslovují zejména důchodce s předváděcími akcemi, je v ČR asi 500. Tyto akce fungují v Česku sice 20 let, ale agresivita se k nim přidala až v posledních sedmi letech a stále se stupňuje. Už několik týdnů se také objevují po celé zemi podpisové archy "Petice proti šmejdům". Organizátorům petice se například nelíbí, že Česká obchodní inspekce nemá možnost pořizovat audiovizuální záznam přímo v sálech a že bez policie tam její inspektoři nesmí.

Inspekce uložila v letošním prvním čtvrtletí za použití nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích pořádajícím firmám pokuty za 5,4 milionu korun. Porušení zákona zjistila v 81 procentech případů.

"Nekalých obchodních praktik na předváděcích akcích, včetně agresivních, přibylo," uvedl v dubnu ústřední ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velčovský. Nejvyšší pokutu, 1,8 milionu korun, dostala Česká reklamní společnost. Celkem inspektoři v prvním kvartále roku provedli 113 kontrol, porušení předpisů zjistili v 92 případech. Inspekce provinilcům uložila celkem 37 pokut.

 

Právě se děje

Další zprávy