Jak na fondy EU? Vláda už má plán

Dušan Klimeš
15. 11. 2006 14:00
Praha - Ministři odhlasovali materiál, který popisuje postup čerpání 750 miliard korun z fondů Evropské unie.
Materiál vládě předkládal Petr Gandalovič
Materiál vládě předkládal Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Strategie čerpání je tak nyní připravena k odeslání do Bruselu, kde ji zkontroluje a posoudí Evropská komise.

Podle schválených dokumentů by Česko mohlo v letech 2007 až 2013 vyčerpat až 750 miliard korun, tedy zhruba sto miliard korun ročně.

"Schválení těchto dokumentů má pro Českou republiku zásadní význam. Z hlediska rozvoje regionů České republiky je to, jako bychom schválili sedm státních rozpočtů," vysvětluje ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, jehož ministerstvo zmiňované strategické dokumenty připravilo.

Předložení těchto dokumentů Evropské komisi je první krok k jejich konečnému schválení.

Foto: Aktuálně.cz

Peníze na začátku

Zásadní změnou pro další období bude možnost průběžného čerpání peněz. Současný systém, kdy jsou projekty profinancovány až následně, totiž nevyhovuje a zásadním způsobem "omezuje" čerpání strukturálních fondů.

"Stávající způsob financování, kdy byly žadatelům vypláceny evropské peníze až zpětně po dokončení projektu, mnohé žadatele odradil nebo jim značně zkomplikoval realizaci projektu, protože si museli půjčovat," říká ministr Gandalovič.

"Tomu chceme v novém období předejít, a proto navrhujeme nastavit průběžný systém financování, kdy budou žadateli průběžně propláceny jednotlivé etapy projektu," dodává.

Žadatelé na start

Zároveň se díky dnešnímu schválení otevírá možnost reálného čerpání peněz z nových operačních programů.

Pro žadatele je podstatné, že mohou předkládat nové projekty, a začíná také uznatelnost nákladů vynaložených na schválené projekty.

V první fázi budou spuštěny programy, které budou navazovat na úspěšné projekty stávajícího období. Jedná se především o podporu podnikatelům, výstavbu silnic, železnic či technickou pomoc v rámci operačních programů.

Zjednodušení především

"Nyní přichází na řadu stanovení pravidel, za kterých budou tyto peníze čerpány. Je naprosto nezbytné celý systém čerpání zjednodušit, zprůhlednit a zefektivnit, jinak nebude Česká republika schopná všechny vyčleněné prostředky využít," komentuje další postup při přípravě čerpání Gandalovič.

Foto: Aktuálně.cz

Tyto dokumenty bude ministerstvo pro místní rozvoj, ve spolupráci s ostatními resorty, zpracovávat v průběhu nadcházejících dvou měsíců.

Zkušenosti nade vše

Po celkovém "pročištění" a zjednodušení volají především zpracovatelé projektů. Složitost podávání je totiž hlavní důvod, proč potenciální zájemci o evropské peníze nakonec nežádají.

Čerpání peněz z Evropy zpočátku probíhalo velmi chaoticky a se zpožděním. Ještě začátkem tohoto roku se zdálo, že velká část prostředků nebude využita.

Poslední čísla ale ukazují, že bude vyčerpáno minimálně osmdesát procent, a že Česko se tedy naučilo správně žádat o peníze ze strukturálních fondů. Tato zkušenost se bude velmi hodit pro další roky, kdy České republice přiteče historicky největší porce.

 

Právě se děje

Další zprávy