Jak bránit Šiškovo dědictví? Napadnout Jančuru i úřad

Tomáš Fránek
19. 3. 2013 15:20
Ministerstvo tvrdí, že do pěti měsíců nedokáže spustit nový systém na sociální dávky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Experti z antimonopolního úřadu vůbec nechápou, o co jde. A podnikatel Radim Jančura do toho nemá žádné právo mluvit a stěžovat si. To jsou hlavní body z odvolání ministerstva práce a sociálních věcí proti nedávnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

ÚOHS na konci února - zatím nepravomocně - zrušil miliardovou zakázku ministerstva práce a sociálních věcí se společností Fujitsu Technology Solutions na systém výplaty sociálních dávek, kterou bez výběrového řízení zadal bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo vnitra mají podle ÚOHS každé zaplatit pokutu půl milionu korun. Pět měsíců od chvíle, kdy rozhodnutí nabude právní moci, měl začít platit zákaz plnění dvou dodatků smlouvy.

Proti rozhodnutí se nyní odvolala obě ministerstva i společnost Fujitsu. Až do definitivního vyřešení případu tak nyní ministerstvo práce může dál měsíčně vyplácet 60 milionů korun za systémy, které stále provázejí časté výpadky a nedokáží například dodávat podrobné údaje o nezaměstnanosti.

Pokud by antimonopolní úřad rozkladu vyhověl, musel by se celý případ řešit znovu. Ministerstvo by tak získalo čas rozdělit většinu ze dvou miliard korun, které ho provoz bude stát. Část smluv podepsaných Drábkovým exnáměstkem Vladimírem Šiškou totiž končí v prosinci 2013.

Samotné ministerstvo práce a sociálních věcí, které po Drábkovi vede jeho stranická kolegyně Ludmila Müllerová, odmítlo obsah svého odvolání k antimonopolnímu úřadu zveřejnit. Online deník Aktuálně.cz jej ale má k dispozici.

Nic jste nepochopili

Ministerstvo v takzvaném rozkladu věnuje velkou část prostoru tomu, aby zpochybnilo právo společnosti Student Agency zakázku u antimonopolního úřadu napadnout. Společnost podnikatele Radima Jančury se na úřad obrátila na základě zjištění Nadačního fondu proti korupci poté, co se úřad odmítl zabývat podnětem KDU-ČSL.

Podle právníků ministerstva totiž Student Agency není počítačová firma a nemohla zakázku reálně získat. Nestačí, že má tento obor formálně uvedený v rejstříku. Podle zákona o veřejných zakázkách tedy vůbec neměla právo se na antimonopolní úřad obracet. „Úřad měl návrh Student Agency v celém rozsahu zamítnout," uvádí ministerstvo v rozkladu.

Právníci ministerstva také napadají znalecký posudek Toniho Kolucha, který byl vypracován na základě žádosti antimonopolního úřadu. Soudní znalec v posudku uvedl, že prováděcí smlouva sice počítá s náklady na služby ve výši 330 milionů na tři roky, propočty ale podle něj ukazují výrazně vyšší číslo -  celkové náklady by se podle Kolucha měly vyšplhat až k částce 1,39 miliardy korun.

Podle ministerských právníků ale znalec nepochopil argumentaci ministerstva, která se týkala ekonomických úspor. Stejně jako Šiška nyní ministerstvo stále tvrdí, že nový systém ušetří státu stamiliony, avšak konkrétní rozbor úspor a plateb za jednotlivé služby rozklad neuvádí. Nařčení o nepochopení systému, který ministerstvo vybíralo bez výběrového řízení, se nevyhnuli ani experti antimonopolního úřadu.

Pět měsíců teď nestačí

Ministerstvo dále upozorňuje, že není možné ve stanovené lhůtě pěti měsíců nyní vybrat nové firmy, které by IT systém dodaly. Pět měsíců na zpracování zadávací dokumentace, vyhlášení tendrů a lhůty pro přijetí a vyhodnocení nabídek podle ministerských právníků nestačí.

Stejné argumenty jako ministerstvo práce a sociálních věcí použilo ve svém rozkladu také ministerstvo vnitra i společnost Fujitsu, která provoz systému zajišťuje.

„Rozhodnutí zcela nedostačující a obecné, kdy závěry vyvozené úřadem jsou značně tendenční a neodůvodněně jednostranné. Trpí zásadními vadami, které činí rozhodnutí chybným, neobjektivním, zaujatým a jen obtížně přezkoumatelným," napsal v rozkladu Miroslav Tůma, vrchní ředitel sekce provozu informačních a komunikačních technologií ministerstva vnitra.

Proti verdiktu se přitom odvolala také společnost Student Agency -  ta ho chce ale naopak zpřísnit. Podle ní sice rozhodnutí ÚOHS brání plnění sporných smluv v budoucnu, ale nebere už ohled na to, co se stalo v minulých měsících. Ministerstvo už přitom vyplatilo téměř miliardu korun.

Podle Radima Jančury by měl v tomto případu někdo nést i trestní odpovědnost. "Někdo by měl jít za mříže. Měl by to být i zaměstnanec ÚOHS. Někdo musí být osobně zodpovědný za to, že je ÚOHS nečinný, a tím někomu činní škodu. Kdyby rozhodl úřad o tři měsíce rychleji, ušetřil by státu 150 milionů korun," uvedl Jančura. Antimonopolní úřad totiž rozhodoval 328 dnů, tedy téměř rok.

Kvůli korupci u systému na výplatu sociálních dávek už policie stíhá dvanáct lidí, včetně exnáměstka Šišky a zástupců dodavatelských firem.  Ministerstvu navíc hrozí, že nebude moci využít stovky milionů korun z unijních fondů.

 

Právě se děje

Další zprávy