Irsko je na řecké cestě. Zvládne země svoje dluhy?

Tomáš Fránek
30. 9. 2010 10:17
Experti pochybují, že Irsko zvládne situaci s bankou Anglo Irish Bank
Foto: Reuters

Dublin - Irsko sedí na sudu ze střelným prachem, který v případě výbuchu zemi pošle na řeckou cestu.

Sud má jméno Anglo Irish Bank a je skoro bezedný. Banka znárodněná v roce 2009, totiž potřebuje nutně další miliardy eur, jinak nepřežije. A experti a trhy už přestávají věřit, že země situaci zvládne.

Vše nasvědčuje tomu že pro Irsko, které ještě před několika roky bylo vzor rychle rostoucí a k blahobytu směřující země, bude tento týden rozhodující.

Zvládneme to

Ministr financí Brian Lenihan podle deníku Finacial Times oznámil definitivní odhad na sanaci banky Anglo Irish a pomoc i pro další banky v zemi.

Ty by měly dosáhnout celkově až 50 miliard eur, to je 32 procent hrubého domácího produktu. "Situaci zvládneme," uvedl Lenihan. Ten také prohlásil, že vláda v listopadu předloží čtyřletý plán, jak snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Plán bude zahrnovat zvýšené náklady na dodatečnou podporu Anglo Irish Bank, Allied Irish Bank a stavební spořitelny Irish Nationwide Building Society.

Irská vláda ale teď bude muset přesvědčit investory, že dokáže zachránit svůj bankovní systém a současně zvládne také rozpočtový deficit, který je nejvyšší v Evropské unii.

Země to bude mít těžké, ekonomika je znovu v recesi, zemi hrozí i krize politická.

Irský premiér Brian Cowen podle agentury Reuters vyhlásil, že země situaci zvládne bez pomoci eurovalu - záchranného plánu zemí EU na pomoc zadluženým zemím.

Zemi věří i evropští politici. "Můj dojem není, že by se Irsko potřebovalo schovat pod evropský deštník. Sdílíme názor, že irská vláda může vyřešit bankovní problémy bez evropské pomoci," řekl při příjezdu na jednání novinářům šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Velmi drahé dluhopisy

Trhy ale tak optimistické nejsou. Investoři za nákup irských dluhopisů žádají vysokou přirážku. Úroky irských dluhopisů jsou nyní na rekordních maximech od přijetí eura.

Dalším snížením ratingu Irsku navíc pohrozila agentura Moody's Investors Service a konkurenční Standard & Poor's.

Třetí významná agentura Fitch Ratings bezprostředně s žádnou změnou ratingu v případě Irska nepočítá, už ale naznačila, že rating Irska je v ohrožení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy