iPhone nese zisky Applu výš než vloni, navzdory krizi

Ekonomika Ekonomika
22. 7. 2009 10:45
Populární iPhone zřejmě přetáhl část zákazníků předchozímu hitu od Apple - iPodu
iPhone je teď mezi produkty Applu jednonznačnou jedničkou.
iPhone je teď mezi produkty Applu jednonznačnou jedničkou. | Foto: Ondřej Besperát

Seattle - Mánie jménem iPhone a zlevnění notebooků zadupaly do země vliv hospodářské krize a společnost Apple se může radovat z rostoucích zisků.

Za třetí fiskální čtvrtletí, které skočilo 27. června, si totiž Apple připsal 1,23 miliardy dolarů čistého zisku, což je o 13 procent víc než před rokem a představuje zisk 1,35 dolaru na akcii. Výsledky společnost zveřejnila v noci na dnešek.

Výsledek podle agentury Reuters překonal předpovědi analytiků, kteří předpokládali, že zisk na akcii Apple Inc klesne oproti loňsku z 1,19 dolaru za kus na 1,18 dolaru.

A hlavní podíl na tomto vývoji měl prodej iPhonu. Za třetí fiskální čtvrtletí se jich totiž prodalo 5,2 milionu kusů, tedy sedmkrát víc než před rokem.

"Ta čísla jsou skvělá. Celkový zisk i nadále lidi překvapuje. Mac se vrací k růstu a skvěle si vede také iPhone - to je velmi silná kombinace," řekl agentuře Reuters k výsledkům analytik Andy Hargreaves.

O levnější laptopy byl zájem, o iPod tolik ne 

Navíc se zvýšil i prodej počítačů s logem nakousnutého jablka. Oproti loňsku o čtyři procenta, Apple jich prodal 2,6 milionu. Přitom celosvětově trh s osobními počítači klesá.

Právě díky těmto dvěma tahounům stoupl celkový prodej produktů Apple o 12 procent na 8, 34 miliardy dolarů oproti loňským 7,46 miliardy. A vedení Applu se netají svým nadšením.

"Za lepšího stavu ekonomiky bychom prodali ještě více," uvedl finanční ředitel společnosti Peter Oppenheimer.

Applu se dařilo i v prodejích laptopů. Jejich prodej stoupl o 13 procent, ale především díky snížení ceny. Tržby tím i při růstu prodaných kusů klesly o dvě procenta.

Naopak svůj vrchol popularity už má za sebou zřejmě přehrávač iPod. Zájem o někdejší hit klesl o sedm procent. Finanční ředitel Apple předpokládá, že část zájemců odvedl iPodu iPhone, který nabízí řadu podobných funkcí.

 

Právě se děje

Další zprávy