iPad se už příští týden bude prodávat i v Česku

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 11. 2010 14:10
Datové služby bude dodávat Telefonica O2. Apple zatím informaci nepotvrdil.
Apple iPad si získal řadu fanoušků.
Apple iPad si získal řadu fanoušků. | Foto: Reuters

Praha - Oficiálně se zástupci společnosti Apple tváří, že o ničem neví, mezi fanoušky elektroniky s nakousnutým jablkem v logu se ale zpráva šíří jako lavina. Tablet iPad, tedy přístroj kombinující vlastnosti notebooku a "chytrého telefonu", se od příštího týdne začne oficiálně prodávat i v Česku.

ČTK tuto informaci získala ze dvou důvěryhodných zdrojů. iPad by se podle agentury měl objevit od úterka v nabídce prodejců Apple, s tím, že datové služby bude poskytovat Telefónica O2, která je jako jediný operátor v Česku certifikovaná výrobcem iPadu.

Zastoupení Apple v Česku oficiálně nepotvrdilo.

Apple iPad je možné v Česku koupit přibližně od dubna, kdy se objevil na trhu, v některých internetových obchodech.

Lidé chtějí dražší verzi

"iPad je fenomén, je to fantastické zařízení. Poptávka po něm momentálně převyšuje nabídku. Větší zájem je o verzi 3G s datovou kartou, přestože je dražší," uvedl Jan Samko z internetového obchodu Alza.cz.

Podle něj iPad určil nový segment trhu, kde mu zatím žádné ze zařízení konkurence nemůže konkurovat. Současné prodejce, kteří většinou nakupují v zahraničí, podle něj začátek oficiálního prodeje neohrozí.

"Co by mohlo prodej ovlivnit, kdyby O2 nabídla iPad ke svým datovým službám za dotovanou cenou, slyšel jsem zvěsti o necelých osmi tisících. To je naprosto nereálná cena, které otevřený trh nemůže konkurovat. Řadu lidí ale odradí povinnost se zavázat k datovému tarifu na dva roky, protože už nějaký vlastní datový tarif mají," odhaduje Samko.

Konkurence moc neuspěla

Podle vzoru Applu začaly tablety na trh dodávat i další značky. Žádný z nich ale zatím nezískal takovou popularitu jako iPad.

Podle výzkumné společnosti Strategy Analytics patřil iPadu ve třetím čtvrtletí na trhu tabletů podíl 95 procent. V příštím roce prodej počítačových tabletů podle odhadu společnosti Gartner stoupne proti letošku na téměř trojnásobek, z letošních 19,5 milionu na 54,8 milionu zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy