iPad má konkurenci, vyzkoušeli jsme ji a srovnáváme

Jan Kovalík
4. 12. 2010 12:28
Rok 2011 má být rokem tabletů. Jejich optimální podoba se ale teprve rodí
Foto: Jan Langer

Recenze - Je menší než iPad, větší než iPhone, ale vypadá velmi podobně.

Řeč je o tabletu Samsung Galaxy Tab, první vážné konkurenci výrobků Apple v letošní předvánoční nákupvní hysterii. Vyzkoušeli jsme ho za vás.

Už rok 2010 měl být podle expertů rokem tabletů. Kdo na to vsadil - nevyhrál, ale nyní před koncem roku je jasné, že 2011 jím už určitě bude.

Protože tabletů je zatím relativně málo a uživatelé se teprve učí dotykové tabulky plně využívat, není jisté, jak bude optimální tablet příštích let vypadat.

Na velikosti záleží

Počin Samsungu - Galaxy Tab - je zhruba o třetinu menší, než iPad. Samozřejmě, že při sledování filmů se tři palce obrazu navíc hodí, ale pro mobilní komunikační zařízení se sedm palců zdá jako optimální velikost. Samsung sází na snadnou přenositelnost přístroje a firma jej důsledně označuje jako telefon.

Kvalita displeje je výborná a v nastavení se dá lehce přizpůsobit návykům uživatele. Tablet se vejde do kapsy saka nebo bundy. O tři palce menší rozměr navíc vystavuje tablet o něco menší pravděpodobnosti prasknutí obrazovky, když se vám na zavazadlo s tabletem třeba někdo posadí.

Galaxy Tab běží na operačním systému Android 2.2, což je v současné době dobře i špatně. Výhodou je samozřejmě plná podpora standardu Flash, který iPad neumí, protože ho Apple bojkotuje. Při prohlížení webu tak nepřicházíte o žádné animace.

Na druhou stranu je zřejmé, že Android je primárně operační systém chytrých telefonů. Dosažení uživatelského komfortu, na který jsou zvyklí uživatelé OS X (operační systém Apple) bude ještě trvat. V tabletu je předinstalovaná sada aplikací Samsung, které uživatelský zážitek o poznání vylepšují.

V elektronickém obchodu Android Marketplace je možné stahovat a nakupovat tisíce různých aplikací a her. Výhodou je opět otevřenost platformy Android, nicméně zdlouhavé licencování aplikací, které uplatňuje Apple pro svůj App Store, přináší příjemnější uživatelský zážitek v hezčím kabátě na iPadu. 

Jak se dalo očekávat, sada aplikací Google (mapy, vyhledávání, goggles, ovládání hlasem, atd..) si s tabletem dobře rozumí, některé jsou však pro uživatele v Česku omezeny.

Kamery, USB a zábava

Na rozdíl od iPadu disponuje Galaxy Pad dvěma kamerami . Jednou na přední straně, určenou pro videohovory. Na zadní straně je pak 3Mpixelová s LED bleskem, se kterou lze fotit a natáčet video ve velmi slušné kvalitě. Velkou výhodou je USB port, který iPad nemá, a kterým lze snadno přenášet fotky, videa či dokumenty. Kapacita paměti je 16 GB, pomocí mikro SD karty rozšiřitelných na 32 GB.

Stejně jako sledování videa nebo prohlížení fotogalerií, je hraní her na Galaxy Padu radost. Polohovací senzor dovoluje hry ovládat pohybem tabletu (řídit auto otáčením tabletu ze strany na stanu, atd..) Přístroj reaguje rychle a plynule a zvuk z integrovaných reproduktorů zní v rámci možností uspokojivě.

Většina her, která je v současné době k dispozici je ovšem primárně určena pro telefony. Proto běží na obrazovce v redukovaném okně. Dá se ale předpokládat, že časem bude k dispozici více titulů, optimalizovaných přímo pro tablet.

Spolu s tabletem dodává Samsung i sluchátka, pomocí kterých je možné telefonovat. Telefonovat lze samozřejmě i bez sluchátek, výsledek ovšem vypadá dost komicky. Jako když si k uchu přiložíte iPhone velikosti A5. Ideálním řešením je tedy bezdrátový headset, připojený přes rozhraní bluetooth. Galaxy si poradí i s videohovory, zatím však pouze přes WiFi.

Díky kvalitnímu, multidotykovému displeji lze Galaxy Tab používat i jako luxusní čtečku e-knih i webu. Optimální velikost umožňuje tablet pohodlně držet oběma rukama a k psaní používat palce. Necelých 400 gramů pak není těžké udržet ani v jedné ruce a k psaní používat druhou.

Dotovaná volba

Pro majitele laptopu a chytrého telefonu tablet zřejmě nepředstavuje žádnou markantní výhodu. Pokud vám ale jeden z nich chybí a nepotřebujete velký výpočetní výkon, přestavuje tablet praktické řešení několika zařízení v jednom.

Galaxy Tab je určitě nejlepším tabletem, běžícím na platformě Android. Výhodou oproti iPadu je bez debaty flash, dvě kamery a USB port. Část uživatelů ocení i menší velikost přístroje.

Zatím malé množství aplikací, šitých na míru trochu snižuje uživatelský komfort. Designem a příjemností uživatelského rozhraní zatím Apple nikdo nepředstihl. Při rozhodování o koupi sehraje zřejmě velkou roli cena. Pokud máte možnost využít dotované ceny mobilních operátorů, je Galaxy Tab určitě zajímavou volbou.

 

Právě se děje

Další zprávy